Odpovedal: Jana38 -Tinke
Re: Nechce sa vyprázdniť vonku
(číslo príspevku 19.357, zo dňa 12.09.2011 videné 273x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 19357:
Tinka podľa toho,čo ste napísala,fenke chýba dôslednejšia výchova.píšete,že ste už psíkov mala,no nie na každého platí to isté.Takže,vrčanie na vás je nežiadúce.Ak to urobí,treba jej dať rázne najavo,že takto nie...Píšete o dobrôtkach,ktoré jej dávate.nepíšete,pri akých príležitostaiach to robíte,Ja by som maškrty a dobrôtky obmedzila len ako formu odmeny za niečo,čo urobí podľa dobre.Aj to len vtedy,ak vydám nejaký príkaz a ona to splní.Takže žiadne "uplácanie" psíka len tak,pre nič za nič.Pre zvládnutie jej "dominancie" (ako sa to teda mne javí)je dôležité,aby mala v byte pevne stanovené miesto,na ktoré ju odkážete,keď potrebujete.Žiadny gauč,posteľ,kreslo.O tom,či a kedy ju pustíte napr. na sedačku rozhodovať musíte jedine vy.žiadne krmenie od stola,alebo vášho jedla.
Venčenie-ak urobí potrebu doma -vyhrešiť (ale musíte ju prichytiť priamo pri čine) -trestanie po nepochopí.Ak sa vymočí vonku -pochvala.
Musíte sa ale fenke veľa venovať,výcvik,výchova,prechádzky,hry,atď.Budovať vzťah,ale ako som povedala,nie uplácaním a vnucovaním sa.Treba jej pravidelný denný režim.A byť precízny.Ak niečo prikážte (ale musí to aspoň teoreticky ovládať) musíte trvať na tom,aby to vykonala,aj keď to bude trvať 10 minút.
Je to komplexná záležitosť,ale literatúry je dosť(kynolog. časopisy,knihy,internet).Nedá sa to všetko v krátkosti obsiahnuť(teda nemám až toľko času)
Ale problém môže byť aj takýto -popíšem skúsenosť jednej pani,s ktorou sme sa pri venčení a prechádzakach stretávali.Mala zhruba 1 -ročnú zlatú yorkšírku.Tá sa začala z ničoho -nič doma pocikávať a pokakávať,hoci už pred tým mala čistotnosť v byte zvládnutú. rozhovorov postupne vyplynulo,že fenku zo spálne (kde dovtedy s manželmi spávala pri posteli v košíku),presunuli do chodby a začali zatvárať na spálni dvere.Poradila som jej,nech aspoň dvere nechajú otvorené,že sa fenka asi cíti odvrhnutá,a takto "volala" o pozornosť a lásku.
Urobili tak a fenka so špinením po byte prestala.