Autor otázky: psík,sučka od.:Jana38
Srdiečko?-mladý psík
(číslo príspevku 16.122, zo dňa 06.04.2009 videné 485x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 16122:
Dobrý deň.Mám 1 ročnú fenečku kríženca(štíhly,vrtký psík.typu malého hladkosrst.pinča,7 kg).Mám silné podozrenie,že fenka má choré srdiečko...Kým pôjdeme na vyšetrenie,chcela by som sa tu poradiť,aké vyšetrenie mám očakávať,resp.žiadať.
Indície,ktoré ma vedú k takejto "diagnóze" sú takéto:veľmi často akoby kýcha,hlavne pri hre a vzrušení.Veľmi rýchla unaviteľnosť-napr.dnes-bolo síce dosť teplo,asi 19 st.C,dusno ako pred búrkou-a ona hneď po východe von na slnko bola udychčaná.Ale nie dychčanie v pravom slova zmysle-len naplno otvorená tlama,jazyk bez pohybu.Veľmi komótny krok,pomalá chôdza.Pred cca 1 mesiacom absolvovala vyšetrenie rinoskopom nosnej dutiny a prehliadku tlamy,zubov(v narkóze),kôli tomu častému kýchaniu,odprskávaniu a častému "mliaskaniu".Mala som pocit,že v nosovej trubici má nejakú prekážku,amožno v papuľke nejaký abces,alebo pokazený zub.Nič z toho sa nepotvrdilo-len USG nosa odhalilo slabý zápal na sliznici.Dostala a využívala ATB.Problém s mliaskaním a odporskávaním ale pretrváva+ unaviteľnosť+"šklbanie" telíčka pri zaspávaní,ale aj v hlbokom spánku.To sa mi ale tiež nezdá,ako mimovoľná práca svalov(pri snívaní).Mali sme už viacerých psíkov,aj s nami spávali v posteli,ale zášklby tohoto druhu som nespozorovala ani pri jednom.
Takéto "stavy" nemáva stále,ale zdá sa mi,že dosť často.Tá horšia kondícia bola aj v zime.Inokedy je hravá,až hyperaktívna,niekedy bez problémov zvládne aj dlhú prechádzku-cca 1-1,5 h.
Ešte jedna vec-ak by mala ochorenie srdiečka,neprejavilo by sa to už aj pri podaní spomínanej narkózy?(vet.lekár ju pred tým veľmi nevyšetroval,keďže je to mladé zvieratko a predpokladá sa,že aj zdravé).
Teraz si uvedomujem,že už veľmi "kombinujem" a domýšľam,ale...v prípade,že by bola pacient-kardiak,dá sa medik.liečbou stav výrazne ovplyvňovať?
Už sme pochovali viacerých psíkov,všetci odišli na starobu a komplikácie s ňou spojené,preto potrebujem aspoň do vyšetrení vedieť čo všetko môžem očakávať.
P.S.(a najradšej by som asi počula,že to môže byť aj banalita...) o:)