Odpovedal: EDUSAN - rada lekára
IP:
Re: Žalúdočná "ne-"kyselina
(Číslo príspevku 419, zo dňa viden?2322x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Nedostatočná tvorba kyseliny chlórovodíkovej v žalúdočnej šťave sa označuje ako achlorhydria. Môže byť spôsobená psychickými príčinami (emocionálne stresy), môže byť súčasťou endokrinných ochorení, infekčných ochorení alebo prejavom nedostatku vitamínov. Vyskytuje sa asi u 5 % zdravých ľudí, ale môže byť i prejavom závažného ochorenia, preto je potrebné dôsledné interné a gastroenterologické vyšetrenie s vyšetrením žalúdočného chemizmu. So stúpajúcim vekom sa zvyšuje výskyt nedostatočnej tvorby kyseliny (10 –15 % vo veku nad 50 rokov). Nedostatok kyseliny spôsobuje náchylnosť na infekcie a nepriaznivo ovplyvňuje črevné baktérie. Následkom môže byť nielen nedostatočné trávenie (najmä pri súčasnom nedostatku pepsínu - achýlii) ale i porucha vstrebávania niektorých dôležitých látok (napr. železa). Pri zlom trávení tukov môže dočasne pomôcť i podanie liekov s enzýmami a stimulujúcich tvorbu žalúdočnej kyseliny (Pancreolan, Acipepsol, Enzynorm forte). Dietetické opatrenia pri nedostatku kyseliny sú dôležité – dostatok korenených jedál, pravidelne polievky, pohoda pri stolovaní, bylinný alebo alkoholový aperitív pred jedlom a pod. Odporúča sa dostatok horkých potravín napr. vo forme Švédskych kvapiek alebo bylín, ako napr. čakanka, palina, púpava a pod., ktoré podporujú trávenie. Pomalé trávenie môže zaplavovať organizmus škodlivinami (toxínmi). Trávenie podporuje napríklad paprika, korenie a zázvor v miernych dávkach, galgan kardamóm, koriander, cesnak, chren, horčica a cibuľa. Vhodnou zmesou korenín je aj indické mleté karí, intenzívne korenené sú aj instantné orientálne polievky s cestovinami (napr. Mamee curry). V južných krajinách napr. v Tunise sa používa na podporu trávenia pasta z červenej papriky a cesnaku – Harissa. Podrobný prehľad korenín je napr. v knihe Jill Normanovej: Chuť a vôňa korenia (Gemini, 1992). Strava má byť ľahko dráždivá, chutne upravená, rozdelená na 5 – 6 porcii denne bez nadmerného prívodu bielkovín a látok spôsobujúcich plynatosť. Žalúdočnú sekréciu stimuluje aj kofeín.V krajnom prípade lekár ordinuje podávanie kyseliny chlórovodíkovej a ďalšie lieky. Pre obnovu črevnej flóry je vhodné užívať aj baktérie mliečneho kvasenia (Lactobacillus).