Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
IP: 158.195.55.226
Re: Fenylalanin a tehotenstvo
(Číslo príspevku 18.064, zo dňa viden?1866x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Zásady správneho stravovania počas tehotenstva sú opísané napríklad na stránke www.9mesicu.cz, kde sú uvedené i možné zdroje aspartamu. Podrobný prehľad možných poškodení plodu a rizikové obdobia pre ich vznik je v článku
Geneticky podmíněná onemocnění . 3-10 týden je označovaný ako teratogénne obdobie s rizikom postihnutia vývoja orgánov. Aspartam = metylester L-aspartyl-L-fenylalanínu. Jeho sladivosť je 180-násobkom sacharózy, preto sa používa vo výrobkoch typu "light".

Potraviny obsahujúce aspartam (E 951), ktorý je zdrojom fenylalanínu, musia byť označené (ekody.cz). Podľa niektorých zdrojov môže mať aspartam pri pravidelnom a dlhodobom používaní nežiaduce účinky, napríklad môže sa podielať na vzniku depresie alebo migrény. Tieto však neboli vedecky dokázané.
(phenylalanine alebo
Aspartame - nežiaduce účinky).

Pre chorých na metabolické dedičné ochorenie fenylketonuriu pri ktorej je porušená normálna premena aminokyseliny fenylalaninu je aspartam celkom nevhodný, kedze obsahuje fenylalanin, ktorý sa v organizme hromadí (Phenylketonuria,
PKU). Nevýhodou aspartamu je nestálost v kyslom prostredí, kde sa štiepi na pôvodné aminokyseliny. Pre vyrobky light je aspartam vhodny najma preto, ze ma vysoku sladivost. Dodáva síce rovnaké množstvo energie ako cukor, no na osladenie šálky kávy ho stačí skoro dvestokrát menšie množstvo.

V tehotenstve sa odporúča používať prirodzené zdroje cukru, najmä ovocie. Vhodný je skôr nerafinovaný cukor, trstinový cukor alebo melasa. Umelým sladidlám je lepšie sa vyhnúť. Vzhľadom na obdobie Vášho tehotenstva, ako i použité dávky aspartamu nemusíte mať obavy o zdravie plodu.