Odpovedal: EDUSAN - psychiater
IP: 158.195.52.2
Re: antidepresíva a tehotenstvo
(Číslo príspevku 17.143, zo dňa viden?1405x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Anička,

predovšetkým je to perfektné, že sa vám zlepšil stav a neprežívate chorobné úzkosti a depresie. Žiadny lekár vám nepovie, že niektorý liek je bezpečný pri tehotenstve. Myslím, že vo vašom prípade je potrebné tehotenstvo naplánovať. Zamyslite sa nad tým, kedy sa objavili vaše stavy depresií a úzkosti, či to nemá nejakú súvislosť s ročným obdobím alebo či sa v niektorom ročnom období tieto stavy nezhoršovali. Potom plánujte otehotnenie do obdobia, ktoré sa pre vás javí "najbezpečnejšie". S dostatočným predstihom pred týmto obdobím (približne dva mesiace) sa začne s vysadzovaním antidepresív. Najlepšie by bolo prekonať prvé tri mesiace tehotenstva (ak by nešlo celé) bez liekov. Ak by bolo predsa len nutné nasadiť antidepresíva počas ťarchavosti, najviac informácii je o fluoxetíne (Prozac, Deprex ....).

Pri užívaní alkoholu s akýmikoľvek psychotropnými látkami je riziko, že sa potencujú ich (najmä tlmivé, ale aj iné) účinky. Ak máte otestované malé množstvo alkoholu ako bezproblematické, nevidím žiadny mechanizmus závažnejšieho poškodenia zdravia. Oficiálne stanovisko je však negatívne.

Nemusíte sa obávať závislosti od trittica, toto je, či bol, diskutovaný problém, ale antidepresíva nemajú charakter liekov, u ktorých by sa rozvíjala závislosť.

S pozdravom psychiater Edusan