Odpovedal: EDUSAN - lekár
IP: 158.195.52.2
Re: Chladove protilatky
(Číslo príspevku 16.100, zo dňa viden?5143x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Milá Iveta, alergické ochorenia sú kontraindikáciou darovania krvi. Alergik nemôže byť darcom krvi. Pri alergii na chlad sa vplyvom fyzikálneho alergénu uvoľňuje histamín, pričom najčastejším prejavom na koži je vznik pupencov, začerveňania a svrbenia - chladová urtikária. Aj chladová urtikária sa dá preniesť prostredníctvom transfúzie krvi. Diagnózu chladovej koprivky môže podporiť priloženie kocky ľadu na predlaktie počas 5 minút - u alergikov na chlad po následnom oteplení končatiny môžu vzniknúť zmeny na koži. Zvýšené hodnoty kryoglobulínov sa môžu vyskytovať i pri iných ochoreniach (Raynaudov syndróm, Lupus erythematosus), dôležité je vedieť ktoré chladové protilátky boli zvýšené. Sklon k tvorbe chladových protilátok, a k atopii všeobecne, môže byť podmienený aj dedičnými vplyvmi.

Chladová urtikária nie je jediným prejavom alergie na chlad sprostredkovanej IgE protilátkami. Môžu sa vyskytovať aj iné lokálne alergické prejavy ako napr. kýchanie, častejšie močenie, pichanie na hrudníku, alebo celkovými príznakmi ako napr. únava počas pobytu v chlade, zhoršené učenie a iné príznaky. Nebezpečné je pre chladových alergikov najmä kúpanie v studenej vode. Chladová alergia môže byť celoživotná, alebo sa môže vyskytovať len dočasne, ako napr. po niektorých infekciách (napr. mycoplazma, mononukleóza). Preto Vám odporúčame zopakovať vyšetrenie chladových protilátok s časovým odstupom, ak bude vyšetrenie negatívne, je možné prehodnotiť možnosť darcovstva krvi.

V prevencii je najdôležitejšie vyhýbať sa alergénu (chladu), teplo sa obliekať (v zime nosiť rukavice), nepiť chladnú vodu, nejesť zmrzlinu, neumývať sa a nekúpať sa v studenej vode. Ak nie je možné vyhnúť sa alergénu, odporúča sa (najlepšie vopred) použiť antihistaminikum najnovšej generácie, napríklad voľne predajný Zodac. Ďalšia liečba je symptomatická, podľa postihnutého orgánu. Praskanie kože nemusí byť prejavom chladovej alergie, preventívne môže pomôcť napríklad nechtíkova masť. Je potrebné zistiť, či sa nevyskytujú aj poruchy prekrvenia akrálnych častí končatín pri pôsobení chladu - Raynaudov syndróm (príspevok Re: nedokrvenie končatín).