Odpovedal: EDUSAN - Martin Petrenko, gynekológ
IP: 158.195.48.254
Re: Je nastrihnutie hrádze pri pôrode nevyhnutné?
(Číslo príspevku 14.865, zo dňa viden?1703x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Milá Lucka,

Vaša otázka je u našich rodičiek veľmi frekventovaná. V súvislosti s humanizáciou porodníctva na na našj klinike snažíme rodiť fyziologické termínové pôrody bez nástrihu hrádze. Rodička si do pôrodného plánu napíše, že si nepraje epiziotómiu a porodné asistentky sa to snažia rešpektovať a rodia plod bez nástrihu.

Sú však samozrejme situácie, kedy i napriek želaniu rodičky nástrih hrádze vykonávame – napríklad predčasné pôrody (chránenie nezrelej hlavičky plodu), kliešťové porody, porody, pri ktorých dochádza v priebehu druhej doby pôrodnej k hypoxii plodu a podobne. Pri patologických porodoch robí epiziotómiu vačšinou lekár, pri bežných fyziologických pôrodoch pôrodná asistentka.

Použili ste nádherný výraz – kompatibilita dieťaťa a pošvového vchodu. Je pravda, že sa pred pôrodom zaujímame, či sa hlavička dostane cez porodné cesty (hlavne cez tzv.tvrdé porodné cesty – panovú kosť). Ak je dieťa príliš veľké, alebo panva príliš úzka či deformovaná, može ísť o tzv. nepomer hlavičky a panvy. Vtedy ukončujeme tehotenstvo cisárskym rezom. Pošva však patrí k tzv. makkým porodným cestám, ktoré skoro nerobia pôrodnú prekážku (okrem vývojových chýb pošchy a mternice) a dokáže sa neuveriteľne prisposobiť. Preto neexistuje a ani nie je potrebná žiadna metóda na zisťovanie „rozťažnosti“ pošvy – skúsená porodná asistentka či porodník spozná podľa napínania hrádze v druhej dobe porodnej, či je potrebné urobiť epiziotómiu alebo nie.

V každom prípade počet nástrihov hrádze v posledných rokoch na našej klinike podstatne klesol.

S pozdravom, Martin Petrenko, Gynek. porod. klinika Fakultní nemocnice Brno