Odpovedal: Vlado
IP: 158.195.15.9
Re: bolesti hlavy v súvislosti s cyklom
(Číslo príspevku 148.234, zo dňa viden?1004x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Bolesť hlavy, ktorú opisujete imponuje ako migréna, nie ako tenzná cefalea. Liekom voľby (ak sa nezistí gynekologická, resp. hormonálna príčina ťažkostí) sú triptany, ktoré môže predpísať každý neurológ.

Na internete nájdete mnoho informácii o menštruačnej migréne, napríklad od neurológa primára Špaleka (zdroj www.aepress.sk):

PRAVÁ MENŠTRUAČNÁ MIGRÉNA

P. ŠPALEK
Neurologická klinika SPAM a NsP Ružinov, Bratislava
Prednosta: prof. MUDr. Ľ. Lisý, DrSc.

SÚHRN
Migréna postihuje približne 10 % populácie. Pred pubertou je výskyt migrény u oboch pohlaví rovnaký – 4 %. Od adolescencie sa tento pomer významne mení. V dospelosti sa migréna vyskytuje u 16 % žien a len u 5 % mužov (pomer 3,2:1). Záchvat migrény u väčšiny pacientov vyprovokuje kombinácia viacerých vyvolávajúcich faktorov, pričom jednotlivé sú spravidla dobre tolerované. U žien sú veľmi významné hormonálne vplyvy (menarché, menštruácia, tehotnosť, menopauza, antikoncepcia, hormonálna substitučná liečba). U žien v reprodukčnom veku je kumulatívny vplyv provokujúcich faktorov významný, ale veľmi dôležitú úlohu pri vzniku migrény má menštruácia. Zo žien, ktoré majú migrénu, 50 % udáva určitý vzťah k menštruácii.
Podľa časového vzťahu k menštruácii existujú 4 typy migrén u žien:
1. Nemenštruačná migréna: vyskytuje sa kedykoľvek počas cyklu a je najčastejšou migrénou u žien (asi 50 %) s výskytom foriem migrény bez aury aj migrén s aurou.
2. Perimenštruačné migrény: majú určitú, ale časovo menlivú väzbu k menštruácii, vyskytujú sa nepravidelne.
3. Premenštruačné migrény: vznikajú 7 až 2 dni pred menštruáciou. Môžu byť súčasťou premenštruačného syndrómu, ktorý môže mať aj príznaky premenštruačnej dysforickej poruchy.
4. Pravá menštruačná migréna: migrenózne záchvaty vznikajú v dobe 2 dni pred začatím až 2 dni po začatí menštruácie. V inej dobe cyklu sa záchvaty migrény nevyskytujú. Pravá menštruačná migréna (PMM) postihuje asi 7 % celkového počtu žien s migrénou. Príznaky (PMM) sú identické s príznakmi migrény s aurou, ale ich intenzita je veľmi silná, pacientky zneschopňuje profesiolnálne aj spoločensky. Liekom voľby liečby PMM sú jednoznačne triptany. Možné sú aj ďalšie terapeutické postupy. Optimálna diagnostická a liečebná starostlivosť o pacientky s PMM vyžaduje spoluprácu gynekológov a neurológov (lit. 12).