Odpovedal: EDUSAN - Martin Petrenko, gynekológ
IP: 158.195.48.254
Re: ovulacia
(Číslo príspevku 12.983, zo dňa viden?4285x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Milá Sisa,
výborne to vystihla Diana hlavne v druhom Re:.
Podľa mojich skúseností je predstava vačšiny žien ( i mužov, tí sa však o problematiku ovulácie zaujímajú oveľa menej) taká, že všetky cykly od začiatku menštruácie – asi 11 – 13 rokov až do 45 – 52 rokov sú ovulačné. Žiadna pravda, príroda to má vymyslené úplne inak.
1. Niektoré ženy ovulujú pravdepodobne skoro v každom cykle, ale len v niektorom období života (trebárs od 17 – 40 rokov), predtým a potom majú striedavo ovulačné a anovulačné cykly – to sú tie ”najplodnejšie” – najviac ovulujúce ženy.
2. Plynulým prechodom od kategórie tzv. najplodnejších často ovulujúcich žien sa dostávame k anovulačným nešťastniciam, ktoré neovulujú nikdy a ktorým pomože len liečba – stimulácia ovulácie – aj to len občas.
3. Ďalším faktorom je muž – plánovaný budúci otec prípadného potomka. Vzhľadom na výrazne klesajúcu schopnosť koncepcie mužov (oplodnenia partnerky) u nás i v celej Európe musíme posudzovať neplodnosť páru spoločne u oboch partnerov.
Teraz ide o to, či hľadáte svoju schopnosť ovulácie preto, že chcete otehotnieť, alebo, že sa chcete tehotenstvu vyhnúť. Vyberte si z prechádzajúcich možností.
S pozdravom, Martin Petrenko, Gynek. porod. klinika, Fakultní nemocnice Brno