Odpovedal: EDUSAN - lekár
IP: 193.87.187.47
Re: pád dieťaťa
(Číslo príspevku 12.500, zo dňa viden?6254x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Milá Lila, je pekné že sa tak staráte o svoju dcéru. Pád z postele vysokej 40 cm nie je pre dieťa nebezpečný z hľadiska úrazu hlavy. Vo veľkej väčšine prípadov nezanechá takýto pád žiadne následky. Môžete byť preto pokojná a nasledovné informácie sa týkajú úrazov hlavy u detí všeobecne. Deti majú väčšiu predipozíciu na úrazy hlavy ako dospelí. Našťastie väčšina úrazov je nezávažných, a následky pádov sú oveľa menšie ako u dospelých. Malé deti majú väčšiu hlavu (vzhľadom na veľkosť tela), tenšie kosti lebky, nezrastené lebečné švy, a myelinizácia (obalovanie nervov myelínovou pošvou) nie je často ešte ukončená.

Dieťa je potrebné (aj po malom úraze) dôkladne sledovať - minimálne 6 hodín. Ak má dieťa poruchu vedomia, je letargické, nadmerne ospalé, má epileptické záchvaty alebo zvracia, je potrebné neodkladne vyhľadať lekára. Odporúča sa kontrolovať aj zrenice, či sú rovnako široké. Dieťaťu je potrebné skontrolovať povrch celej lebky, či nie je porušený. Pri akejkoľvek zmene správania alebo výskyte neurologických príznakov - aj niekoľko dní po páde je potrebné lekárske vyšetrenie (u pediatra, resp. detského neurológa).

Porucha vedomia dlhšia ako 5 minút sa vyskytuje pri vážnejších úrazoch. Pád dieťaťa z výšky väčšej ako 15 stôp (t.j. približne 450 cm) sa považuje za vysoko rizikový (Evaluation of head trauma in children). Potrebné je vytvoriť dieťaťu všetky podmienky preto, aby sa vyhlo úrazom. Niektoré preventívne opatrenia sú uvedené na stránke Bezpečné bývanie, alebo na stránke Úrazy detí. Pád u staršieho človeka býva oveľa rizikovejší a stačí úplne malý úraz (napríklad udretie hlavy pri nastupovaní do auta), aby vznikli komplikácie uvedené v článku Trauma hlavy. Našťastie u detí je to tak, ako pekne napísala Silvia: “deti sú ako mačatá - pružné, prirodzene sa vždy pri páde zvrtnú a dopadnú na štyri.” Každéme sa môže stať že dieťa aj pri najlepšej starostlivosti padne, najčastejšie z kočíka na zem (často na betón). Potrebné je však dozerať aj na to, aby sa takéto situácie, úrazy a pády neopakovali.