Odpovedal: EDUSAN - urológ
IP: 217.11.250.20
Re: Odstránenie obličkových kamienkov laserom
(Číslo príspevku 11.428, zo dňa viden?775x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Najmodernejší a najšetrnejší spôsob odstránenia kameňov v obličke je mimotelové drvenie kameňov. Ak je kameň v obličke alebo v hornom močovode.

O čo vlastne ide? Kameň do veľkosti 2 cm sa zameria ultrazvukom a piezoelektricky vyrobené malé vlny postupne kameň rozbijú. Najprv na menšie kúsky a neskôr na piesok. Tento sa potom vymočí. Výkon trvá asi pol hodiny, pacient je hore a baví sa s lekárom. Znáša sa rôzne - niekto necíti nič, iný cíti miernu alebo silenjšiu bolesť - vtedy prídáme lieky a pokračujeme ďalej. Je to možné urobiť aj ambulantne, ale nerobíme to. Pacient totiž príde bez bolestí, ale keď močí piesok ešte môže mať bolesti a tak ho 1 - 2 dni sledujeme aby nenastali komplikácie. Má potom 3 mesiace čas, aby piesok vymočil. Medzitým je sledovaný na ambulancii. Výkon je možné aj opakovať. Lebo sa nezistili v 20-ročných skúsenosťiach poškodenia obličiek.

Laser sa v mimotelovom drvení nepoužíva. Je vyhradený pre kamene v strednom a dolnom močovode, ale to už je operácia - aj keď pacient nie je rozrezaný. Jemný prístroj, ktorého obvod má 8 mm sa v anestéze (spinálnej) zavedie ku kameňu - laserom sa tento rozbije a upchatý močovod je voľný.

Prim. MUDr. J. Fillo, CSc.