Odpovedal: EDUSAN - neurológ
IP:
Re: Migréna
(Číslo príspevku 10.966, zo dňa viden?543x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Milá Mirka,

ďakujeme za doplnenie informácií. Podľa opisu bolesti hlavy ide najskôr o migrénu. Ak ste migrénu nemali pred hormonálou antikoncepciou, môže ísť o nežiaduce účinky antikoncepcie. Ako už napísala Majka, je potrebné zvážiť používanie hormonálnej antikoncepcie u žien s migrénou v anamnéze. V prípade výskytu migrény sa odporúča užívať antikoncepciu s nízkym obsahom estrogénov, čo teraz - v novom prípravku už užívate (Logest obsahuje 20 mg ethinylestradiolu v 1 dražé). Bolesti hlavy sú niekedy častejšie počas týždňa v ktorom sa pilulky neužívajú. U mnohých žien bolesti hlavy ustúpia po niekoľkých cykloch užívania hormonálnej antikoncepcie. Ak je prítomná migréna s aurou - s neurologickými príznakmi ako napr. poruchy zraku, tŕpnutie alebo slabosť končatín, výrazné závraty a pod. odporúča sa kombinovanú hormonálnu antikoncepciu ukončiť. Alternatívou môžu byť progesterónové prípravky, ako napr. Depo-Provera alebo Mirena intrauterínne teliesko. Riziko vzniku cievnych príhod je však malé, ak estrogénu je v prípravku menej ako 35 mg v 1 tablete, ak nefajčíte a ak máte menej ako 35 rokov.

Ďalšia možnosť je vznik migrény nezávisle od užívania antikoncepcie, hoci ak ste ju doteraz nemali, je to menej pravdepodobné. Vyvolávajúce faktory môžu byť aj potravinové alergény, alebo práca s počítačom, či nadmerná duševná námaha. Aj nesprávna korekcia zraku môže spôsobovať bolesti hlavy.

V liečbe migrenózneho záchvatu sa odporúčajú nesteroidné antireumatiká napr. Ibuprofen 400 mg každých 6 - 8 hodín, prípadne Acylpyrin - ak tieto lieky dobré znášate na žalúdok. Používa sa aj Voltaren a Motilium pri žalúdočných ťažkostiach. Počas záchvatu sa odporúča pobyt v tichej a tmavej miestnosti, pomôcť môžu aj studené obklady. V podpornej liečbe môžu pomôcť prípravky magnézia, vitamín B6 (napr. prípravok Magne B6), alebo aj čaj z prvosienky. V prípade ak "pain killery" nepomôžu neurológ Vám môže predpísať lieky na migrénové záchvaty - tzv. Triptany napr. Imigran, Maxalt. Niektoré informácie nájdete aj v časti Domáci lekár - Migréna. V prípade pretrvávania výrazných bolestí hlavy je vhodné kontrolné neurologické vyšetrenie, zvážiť potrebu EEG, prípadne CT vyšetrenie, a s gynekologičkou prekonzutovať možnosti alternatívnej metódy antikoncepcie.