Odpovedal: EDUSAN - dermatovenerológ
Re: Sladke chrasty
(číslo príspevku 98.037, zo dňa 25.05.2006. videné 17766x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 98037:
Ochorenie, ktorému sa ľudovo hovorí „ sladké chrasty “, patrí do skupiny kožných ochorení označených ako Impetigo. Latinský názov „Impetigo“ znamená útok, nakoľko ochorenie sa vyvíja a šíri veľmi rýchle. Pôvodcom ochorenia môžu byť buď stafylokoky alebo streptokoky / v tom prípade sa mu hovorí „ sladké chrasty “ /. V popise ochorenia od Vás som síce našla že bola robená bakteriálna kultivácia, ale aké baktérie sa našli a na ktoré antibiotikum sú citlivé už nepíšete. Postup liečby je úplne správny. Nakoľko sa Vám ochorenie stále opakuje, treba hľadať príčinu, prípadne zdroj infekcie. To znamená že by bolo vhodné doplniť imunologické vyšetrenie a vyšetrenie na fókusy.
Impetigo sa môže objaviť kdekoľvek na koži, najčastejšie však postihuje tvár a končatiny. Na koži sa vytvárajú červené fľaky, pľuzgieriky, hnisavé vyrážky a chrasty. Ak je pôvodcom ochorenia streptokok, tak pľuzgieriky majú veľmi tenké steny a rýchle praskajú. Ak ochorenie vyvolávajú stafylokoky, potom pľuzgieriky majú pevnejšiu stenu a nepraskajú tak rýchle.
Ochorenie sa šíri kontaktom najmä medzi deťmi a tiež prenosom z jedného miesta kože na druhé. Môže vzniknúť na neporušenej koži alebo veľmi často na poranenej koži / napríklad po holení / alebo na koži postihnutej ekzémom.
V liečbe sa používajú celkovo podávané alebo topické antibiotiká, kombinované masti
/ kortikosteroid + antibiotikum, kortikosteroid + antiseptická látka / alebo len topické antiseptiká.
Počas liečby je nutné dodržiavať vysoký štandart hygieny, používať vlastné uteráky, ktoré treba často meniť / ešte lepšie sú jednorazové utierky /, vlastné mydlá, najlepšie s dezinfekčným účinkom. Chrasty sa musia umývať veľmi zľahka pomocou mäkkých uterákov namočených v teplej / nie horúcej / prevarenej vode. Nenásilné odstránenie chrást umožní lepšie prenikanie liečivého prípravku do kože.
Pri zápale kože a infekcii dochádza k porušeniu celistvosti kože a zvýšenej strate vody, ktorú si chorá koža nedokáže udržať. Suchá a porušená koža je viac náchylná na infekcie a vzniká začarovaný kruh. Preto aj pri tomto ochorení, rovnako ako pri mnohých iných ochoreniach, je veľmi dôležitá prevencia. Zahrňuje pravidelné používanie prípravkov na premastenie a hydratáciu / zvlhčovanie / pokožky, napr. Lipobase krém, alebo prípravky s obsahom urey. Prípravky sa na kožu majú aplikovať rýchlym jednosmerným pohybom tak, aby sa zabránilo treniu a prehriatiu kože. Na sprchovanie alebo do kúpeľa je vhodné používať premasťujúce prípravky s prídavkom antimikrobiálnej látky / napr. Oilatum Plus, Balneum Hermal Plus /. Na posilnenie imunity organizmu doporučujem prírodné prípravky.
S pozdravom MUDr. E. Rasochová
    Reakcie na príspevok:
  • Re: Sladke chrasty (1606x, plnypohar@azet.sk, zo dňa 2013-04-22)