Odpovedal: EDUSAN - rada lekára
Re: Zápal žalúdka a nedostatok kyseliny
(číslo príspevku 773, zo dňa 27.05.2000. videné 16104x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 773:
Zápal žalúdka – gastritída sa prejavuje najčastejšie stratou chuti do jedla, pocitmi na zvracanie, zvracaním a bolesťami v oblasti žalúdka. Príčinou môže byť napríklad nevhodná kombinácia jedál, užívanie liekov alebo infekcia. V prípade akútneho zápalu žalúdka sú potrebné dietetické opatrenia (kapusta, zemiaky) a liečba na zhojenie žalúdočnej sliznice, preto dočasne môžu byť potrebné aj antacída a lieky typu Ranitalu, pitie rumančekového čaju a podobne. Dôležité je, aby gastroenerológ zistil príčinu ochorenia (infekcia Helicobakter pylori, diétne chyby a pod.). Po vyliečení zápalu žalúdka možno riešiť problém nedostatočnej tvorby žalúdočnej kyseliny, ku ktorému sme sa už vyjadrovali. Nedostatočná tvorba kyseliny chlórovodíkovej v žalúdočnej šťave sa označuje ako achlorhydria. Môže byť spôsobená psychickými príčinami (emocionálne stresy), môže byť súčasťou endokrinných ochorení, infekčných ochorení alebo prejavom nedostatku vitamínov. Vyskytuje sa asi u 5 % zdravých ľudí, ale môže byť i prejavom závažného ochorenia, preto je potrebné dôsledné interné a gastroenterologické vyšetrenie s vyšetrením žalúdočného chemizmu. So stúpajúcim vekom sa zvyšuje výskyt nedostatočnej tvorby kyseliny (10 –15 % vo veku nad 50 rokov). Nedostatok kyseliny spôsobuje náchylnosť na infekcie a nepriaznivo ovplyvňuje črevné baktérie. Následkom môže byť nielen nedostatočné trávenie (najmä pri súčasnom nedostatku pepsínu - achýlii) ale i porucha vstrebávania niektorých dôležitých látok (napr. železa a vitamínu B12). Pri zlom trávení tukov môže dočasne pomôcť i podanie liekov s enzýmami a stimulujúcich tvorbu žalúdočnej kyseliny (Pancreolan, Acipepsol, Enzynorm forte). Dietetické opatrenia pri nedostatku kyseliny sú dôležité – dostatok korenených jedál, pravidelne polievky, pohoda pri stolovaní, bylinný alebo alkoholový aperitív pred jedlom a pod. Odporúča sa dostatok horkých potravín napr. vo forme Švédskych kvapiek alebo bylín, ako napr. čakanka, palina, púpava a pod., ktoré podporujú trávenie. Pomalé trávenie môže zaplavovať organizmus škodlivinami (toxínmi). Trávenie podporuje napríklad paprika, korenie a zázvor v miernych dávkach, galgan kardamóm, koriander, cesnak, chren, horčica a cibuľa. Pre obnovu črevnej flóry je vhodné užívať aj baktérie mliečneho kvasenia (Lactobacillus).