Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
Re: Alkohol denne?
(číslo príspevku 39.247, zo dňa 16.10.2004. videné 2145x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 39247:
Bolo publikovaných množstvo vedeckých prác, v ktorých sa zistil priaznivý vplyv malého množstva alkoholických nápojov najmä na zdravie mužov nad 40 rokov a na ženy v období po menopauze. U ľudí je však ťažko oddeliť účinok samotného alkoholu od životného štýlu a stravovacích zvyklostí, ktoré sú iné u konzumentov piva, vína a destilátov. Antioxidačné účinky má aj samotné ovocie a šťava (hrozno), čo bolo potvrdené aj v experimente - Antioxidačné účinky alkoholických a nealkoholických nápojov.
Nie každý vie však dodržiavať režim tzv. moderovaného, resp. kontrolovaného pitia.
Neodporúča sa piť viac ako 21 jednotiek alkoholu (8 g) týždenne pre mužov a nie viac ako 14 jednotiek alkoholu týždenne pre ženy (2 jednotky alkoholu = 16 g obsahuje približne 0,5 l 10 stupňového piva, 0,2 l vína alebo 0,05 l destilátov). Výpočet: objem nápoja v ml x % obsahu alkoholu / 1000 = počet jednotiek alkoholu. Napríklad 12 st. pivo: 500 ml x 5 % / 1000 = 2,5 jednotiek alkoholu. Neodporúča sa pre ženy vypiť viacej ako 2 - 3 jednotky alkoholu denne a pre mužov viac ako 3 - 4 jednotky alkoholu denne. Pre ženy ktoré môžu otehotnieť sa neodporúča vypiť viac ako 2 jednotky alkoholu týždenne, ženy ktoré sa chystajú otehotnieť nesmú piť žiadny alkohol. Pitie väčšieho množstva alkoholu, a/alebo pravidelné denné pitie môže mať za následok rôzne poruchy zdravia.
Závislosť pitia alkoholu a zdravia je dokumentovaná v tvare písmena J: abstinenti a nadmerní konzumenti majú vyššie riziko vzniku mnohých ochorení, najmä srdcovo-cievnych Víno, destiláty, pivo a úmrtnosť. Pri pravidelnej konzumácii je vždy riziko vzniku závislosti, navyše aj riziko interakcie alkoholu s mnohými liekmi. Tehotné ženy, epileptici, vodiči, hypertonici, vyliečení alkoholici, mládež vo veku do 21 rokov a ďalšie skupiny ľudí nesmú piť zásadne žiadny alkohol za nijakých okolností (ani rumové pralinky alebo nealkoholické pivo). Alkohol je škodlivý najmä pre vyvíjajúci sa organizmus detí a mládeže.
Dôležitá je aj kvalita, spôsob výroby a pôvod nápoja. Lacné vína môžu obsahovať nadbytok siričitanov a iných konzervačných látok. Niektoré kvalitné pivá, ako napríklad Bernard nie sú pasterizované, a zachovávajú si prirodzené vlastnosti a výživnú hodnotu. Dôležitá je aj kvalita vody, priaznivé účinky na zdravie má najmä originálne pivo Prazdroj (ak pochádza z Plzne). Radšej menej ale kvalitu. Všetko je však vysoko individuálne: kto má nízky tlak, pivo aj nealkoholické môže pomôcť cítiť sa lepšie, najmä ak je tlaková níž (dážď). Kto má stresy, pohár červeného vína môže pomôcť relaxovať a má teda protistresové účinky. Ak má niekto pálenie záhy, nemôže piť destilát alebo kyslé víno na lačný žalúdok. Naopak, ak je žalúdočnej kyseliny málo, odporúča sa aperitív napríklad vo forme bylinného likéru (Fernet Stock, Becherovka).
Negatívne následky "Majstra alkoholu" sú však celosvetovo alarmajúce, a preto v prípade problémov je vhodnejšia trvalá a doživotná abstinencia. O možnostiac pitia alkoholu alebo potrebe abstinencie sa poraďte so svojim praktickým lekárom pre dospekých.
Ďalšie informácie:
National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism
Pivo a sexuální život muže a ženy
Vpyv piva na zdravie pokožky
Konzumácia alkoholu a riziko vzniku cukrovky u mladých žien
Konzumácia alkoholu a karotická ateroskleróza u starších dospelých
Zvyky v preferencii alkoholického nápoja
Konzumácia vína, piva a destilátov a čas čakania na tehotenstvo