Autor otázky: Jana
neurogénna tetánia
(číslo príspevku 29.860, zo dňa 03.05.2004. videné 9675x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 29860:
Mám 39 rokov,pred rokom /máj 2003/ v práci po vypití kávy ma náhle obliala horúčava,začalo sa mi ťažko dýchať,tras celého tela,bolesť žalúdka,zvýšenie tlaku/inak som nízkotlaková 100/65/,hlavne tepu,búšenie srdca a celková slabosť.Bola som prevezená k lekárke,kde po podaní magnézia sa stav zhoršoval/do bezvedomia som však neupadla/ a bola privolaná rýchla zdravotná pomoc,ktorá ma po podaní infúzie postavila na nohy. Na druhý deň som išla k svojej lekárke,ktorá mi urobila krvný test/všetko OK/a odoslala ma na neurologické vyšetrenie.Tam mi bolo urobené EEG/všetko v poriadku/ a EMG /test pozitívny na tetániu/.Neurologička stanovila diagnózu spazmofilná,neurogenna tetánia a začala som užívať lieky Rivotril,Spitomin,Timonil.Kontrola o tri týždne,kde mi neurologička ponechala už len Rivotril a kontrola o mesiac. Po tejto kontrole,kedže som sa cítila dobre mi lekárka začala znižovať dávku Rivotrilu po tyždnoch,vždy o 1 dávku až na ex.Už po druhom týždni sa mi ťažkosti vrátili až som sa ocitla v nemocnici/na neurologickom oddelení/,kde mi nasadili infúzie,opakovane prevedené EKG a CT mozgu/OK/ a po 10 dňoch ma prepustili domov s takou istou diagnózou.Lieky Rivotril 0-1-2,Spitomin -1-0-1.Potom som absolvovala podrobné endokrinologické/NEKÚ Ľubochňa/ vyšetrenie - všetko OK v norme. Absolvovala som vyšetrenia gastroenterológom/OK/,gynekológom,cievne vyšetrenie-všetko v poriadku.

V októbri 2003 kontrola v neurologickej ambulancii pomalé znižovanie liekov Spitomin ex a Rivotril 0-1-1 a o mesiac zas kontrola Rivotril 0-0-1 a daľšia kontrola v januári 2004 opakovane prevedené EMG/test na tetániu pozitívny,ale už len v malej miere./ponechaný Rivotril,doporučené pomalé znižovanie až na ex,ale stavy s pred roka nie v takej miere sa začali vracať.Po podaní Rivotrilu ustúpia,ale bez lieku sa mi to vracia.Chcela by som vysadiť liek ako mi bolo doporučené,ale ťažkosi sa nestratili,teraz sa mi to objavuje v noci,zobudím sa na veľkú horúčavu,tlak v hlave,vyskytujú sa ťažkosti s dýchaním,potenie,slabosť,búšenie srdca.Predychovala som to týždeň,ale nakoľko som zamestnaná ráno som bola veľmi slabá,unavená,musela som sa vrátiť k lieku Rivotril a užívam 1-0-1.Iné choroby neboli diadnostikované.Upravila som si životosprávu,pravidelne sa venujem športu/plávanie,bicyklovanie/,ale cítim sa dosť unavená.Pracujem ako personalistka v obchodnej sfére.

Bude tomu už rok od začatia mojich problémov a mám taký pocit,že liečba nie je veľmi úspešná,lebo liek,musím stále užiť,ktorý ma udrží v normále,aby to neprepuklo do prvotného stavu.Som veľmi trpezlivá,ale keby som videla aspoň náznak zlepšenia bez liekov.
Prosím Vás o radu,pomoc či možnosti liečby mojich ťažkostí.Je Rivotril sedatívum a návykový liek? Je zo skupiny antiepileptikum. Mám z toho obavy,lebo krče, bezvedomie ani trpnutie pier a rúk som našťastie nemala,je to vhodný liek,nemôžem dostať epilepsiu?

Ďakujem!