Autor otázky: Alžbeta
svrbivá koža
(číslo príspevku 257.101, zo dňa 14.01.2023. videné 62x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 257101:
Dobrý deň, mám nad 60 rokov a mám problém s kožkou na nohe. Problém pretrváva už niekoľko rokov. Niekedy zmizne a potom sa vždy k decembru objaví a trvá niekoľko mesiacov. Problém sa prejavil asi pred 5 rokmi. Kúpila som si drahšie kožené čižmy s čiernou krátkou kožušinou. Nakoľko som nosila asi kratšie ponožky, došlo ku kontaktu kožušiny s pokožkou a nastal problém. Následne som už nemohla nič zistiť, nakoľko obchod už neexistoval.
Iba na jednej nohe sa objavuje problém svrbenia a zhrubnutej ( takmer hrošej) kože. Po poškrabaní sa koža zdurí, očervenie a vytvorí sa karfiolový profil, ale mne sa uľaví. Bola som aj na kožnom, robili mi testy, robili aj biopsiu, ale bez výsledku. Predpísali kortikoidné masti ( následne narástli chlpy na nohách ), stenšila sa pokožka, preto skôr po poškrabaní krvácam a okrem iného cítim zvýšené ochlpenie aj na tvári – a to ma hrozne hnevá.
Prosím, vedel by mi niekto poradiť čo s tým, na koho sa obrátiť, alebo hlavne akými bylinkami si môžem pomôcť ? Neverím, že mi pomôžu medikamenty.
Ďakujem. Alžbeta