Autor otázky: Adriana
Tŕpnutie, bolesť dolných končatín
(číslo príspevku 256.339, zo dňa 14.08.2021. videné 171x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 256339:
Dobrý deň prajem,
rada by som sa obrátila na Vás s prosbou o Váš názor.
Moja mamička trpí už dlhšiu dobu tŕpnutím, mravčením, horúčavou, bolesťou, niekedy štípaním oboch dolných končatín od kolien smerom nadol až k prstom a má pocit ako keby mala nohy vo zveráku. Prejavuje sa to niekedy na zadnej strane, čiže lýtkach, niekedy zas vpredu na holennej kosti, alebo celá spodná časť nôh a aj chodidiel. Zároveň má pocit studených chodidiel. Cez deň ešte ako tak vie s tým fungovať, ale akonáhle si ľahne (aj cez deň) a hlavne v noci, vtedy strašne začína tieto príznaky cítiť. Kvôli tomu celé noci nespí. Cievne vyšetrenie nôh je v priadku. V roku 2007 už mala operovanú časť chrbtice L5/S1 - hernia disku.
Prikladám aktuálnu MRI, na základe ktorej jej neurológ už ďalšiu operáciu neodporúča, ale poslal ju na ozónovú terapiu do Dunajskej Stredy. Čítala som o tejto terapii, a aj skúsenostiach pacientov. Keďže som sa dočítala aj o negatívnych skúsenostiach, mám trocha obavy či sa jej stav ešte viac nezhorší.
Poprosila by som Vás o Váš názor, či na základe MRI nálezu mojej mamičky je jej ozónová terapia vhodná, či sa jej nemusíme obávať a či ju odporúčate?

NÁLEZ:
Chrbtica zobrazená v rozsahu Th12-S5.
Lumbálna lordóza je zachovaná.
Nevidno výraznejšiu skoliózu ani rotáciu stavcov. Nevidno edém kostnej drene stavcov.
Telo stavca L2 miskovitého tvaru po kompresívnej fraktúre a preliečení hornej krycej lišty s redukciou výšky centrálnej časti asi o jednu štvrtinu bez dorzálneho posunu zadnej plochy a hrán do epidurálneho priestoru, bez stenotizácie spinálneho kanála, alebo neuroforamenov. Ostatné stavce bez tvarových zmien.
Neexpanzívny hamangióm telá stavcov L2 subchondr?lne a L4 centrálne.
Osteochondróza diskov L3/4 a L5/S1 s degeneratívnymi zmenami Modic II. segmente L5/S1. Chondróza ostatných zobrazených diskov.
Spondylartróza - dominuje fazetová hypertrofická artróza, prítomné sú aj marginálne osteoprodukcie a osteofyty tiel stavcov.
Spinálny kanál je sekundárne zúžený na hranicu kombinovanej spinálnej stenózy v úseku L3-4.
V segmente L2/3 fokálna subligamentózna extrúzia disku centrálne s kaudálnou propagáciou, bulging ostatných častí disku dorzálne. Neuroforameny sú mierne zúžené s kontaktom na korene L2.
V segmente L3/4 dorzálna protrúzia disku s akcentáciou centrálne a bilat. preforaminálne. Deformune durálny vak, komprimuje koreňové pošvy L4 od odstupu a v zúžených laterálnych recesoch a korene L3 foraminálne.
V segmente L4/5 dorzálna protrúzia disku s impresiou koreňových pošiev L5 odstupu. Neuroforameny bez výraznejšieho zúženia s kontaktom na korene L4 foraminálne.
V segmente L5/S1 fokálna extrúzia disku centrálne s kaudálnou propagáciou, parciálne krytá dorzálnou osteofytózou a zadnou časťou tela L5 pri degeneratívnej retrolistézy I. stupňa. V anamnéze stav po operácii disku z pravostrannej parciálnej hemilaminektómie, stav po foraminotómii vpravo. Prítomná je reziduálna dorzálna protrúzia disku a dorzálna reparačná osteofytóza. Nález je vpravo akcentovaný postoperačnou epidurálnou fibrózou. Prítomný je kontakt až mierna deformácia koreňovej pošvy S1 I. dx . za odstupom z durálneho vaku a deformácia koreňa L5 foraminálne. Kompresia koreňa L5 foraminálne vľavo pri foraminálnej stenóze.

Ďakujem za Vašu odpoveď, s prianím pekného dňa
Adriana
dcéra