Autor otázky: silvia
bolesti krizov a bokov
(číslo príspevku 255.520, zo dňa 29.07.2020. videné 194x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 255520:
Dobry den. Mam 38 rokov,zena,sedave zamestnanie.Postava vysoka, chuda.
V oktobri ma zacali boliet bedrove/panvove kosti - neviem to presne identifikovat. Bolest bola hlavne v predklone a pri dlhsom stati. Nebolo to nic, co by sa nedalo vydrzat, ale v podstate kazdy den som bolest citila. Casom ma zacali boliet aj krize. Bola som na rehabilitacii, ktora mi nepomohla. Bola mi vysetrena krv na borelie-negativne a bola som na MRI. V case tychto vysetreni (maj,jun) som mala asi tri tyzdne dost zhorseny stav, bolesti som mala pri sede, chodzi, stati, najlepsie mi bolo v lahu na chrbte. Bolest som za cele tie mesiace asi len dvakrat citila v stehne, inak to boli stale len boky a krize. Chcela by som vas poprosit o nazor na vysledok z MRI.
MR Th -LS chrbtice:
SAG T2, T1, TIRM spinálny kanál zobrazený v rozsahu od Th5 po S2
TRA T2 v rozsahu od
V polohe na chrbte vyrovnaná Th kyfóza a L lordóza. Výška stavcových tiel zachovaná. Medzistavcové štrbiny výraznejšie nezúžené. Conus medullaris končí v úrovni L1, Spinálny kanál primárne nezúžený. Chondróza disku v.p. L4/L5. Zobrazená miecha bez zmeny intenzity
signálu v zmysle myelopatie. Schmorlov uzol v hornej krycej ploche tela stavca Th12, dolnej krycej ploche tela stavca L3. V.s. Tarlovova cysta v úrovni S2 veľkostou do 17 mm.
Od Th9 po L4: Bez HEDI, neuroforamina voľné.
V.p. L4/L5: Bulging disk do 3 mm, s anulárnou trhlinkou mediálne v dĺžke cca 8mm . Ľahké zmnoženie intraartikulárnej tekutiny v oblasti fazetových kĺbov bilat. Ľahké spondylartrotické zmeny ľavého fazetového kĺbu.
V.p. L5/S1: bez HEDI, incip. spondylartrotické zmeny pravého fazetového kĺbu s drobnou synoviálnou cystičkou.
Arachnopatia gr. I v úrovniL4/L5- L5.
Záver:
Napriamená Th kyfóza a L lordóza- porušená os chrbtice v polohe na chrbte
Bulging disk v.p. L4/L5 s anulárnou trhlinkou disku mediálne a chondrózou disku
Incip.spondylartrotické zmeny fazetových kĺbov v.p. L4/L5, L5/S1 dľa popisu

Chcela by som sa spytat, co v tomto pripade znamena arachnopatia, nieco som vygooglila, ale nejak mi to nesedi na tieto moje tazkosti. A tiez ci spondylartroticke zmeny fazetovych klbov je bezne vzhladom na moj vek? Treba s tym nieco robit? Bude sa to zhorsovat a da sa to nejak zlepsit, udrziavat aby sa to nezhorsovalo?
Dakujem velmi pekne za pripadnu odpoved.