Autor otázky: Adam
Pruh, natiahnutie, zacviknutie ??
(číslo príspevku 255.031, zo dňa 08.12.2019. videné 822x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 255031:
Zdravím,
som 26 ročný muž, 180cm 75kg. Pred 2 mesiacmi som na dovolenke dvihol naraz 3kufre - dokopy zo 70kg. Dvíhal som ich prevesením cez predlaktie pravej ruky, vytočením trupu mierne do pravej strany a s výraznejším záklonom...

Po cca 10sekundách ako som ich držal som ucítil pichnutie nad ľavou slabinou (v ľavej dolnej časti brucha). Od tohto momentu som cítil v tejto oblasti zjavné bolesti, stuhnutie, občas pichanie. Na tlak bol citlivejší jeden bod nad slabinou, ktorý však nebol výrazne opuchnutý, či odstávajúci ako tomu bežne býva pri hernii.

Po návrate z dovolenky som absolvoval vyšetrenie u obvodnej doktorky, ktorá skonštatovala určité nafúknutie brucha a stuhnutie a poslala ma na chirurgiu. Chirurgické vyšetrenie pruh nepotvrdilo - chirurg sa vyjadril, že ide o natiahnutie brušného svalu (distensio abdominal)
Nasledovalo sono vyšetrenie brucha pri ktorom vraj pruh nenašli. Dostal som Buscopan a Voltaren + som bol poslaný ku gastroenterologovi, ktorý mi spravil gastroskopiu a vraj od žalúdku je všetko ok.

Po rozhovoroch s 2 priateľmi, ktorým bol pruh nedávno operovaný som sa dozvedel, že rovnaká dvojica lokálnych doktorov (usg+chirurg), v oboch prípadoch tiež pruh vylúčila, avšak po ďalších 3mesiacoch pretrvávajúcich ťažkostí im iný chirurg pruh potvrdil... Tiež nemali výraznejšie vonkajšie hrčky, no bolesti a príznaky podobné ako ja.

Na odporúčanie som sa napokon dostal k inému chirurgovi, ktorý však tiež nepotvrdil pruh. Vraj to bude zrejme naozaj len natiahnuté a môže to bolieť kľudne aj mesiac...

Po týchto vyjadreniach som dúfal, že bolesť sa časom vytratí. Dnes sú odkedy sa to stalo už viac ako 2 mesiace, bolesti sú v niektoré dni výraznejšie ako kedykoľvek doteraz. Nemám pocit, že by bolesť postupne slabla. Niekedy výrazné bolesti nepociťujem aj zo 2 dni. Inokedy stačí krátka prechádzka, či behanie po dome a bolesť je neznesiteľná.

Od príznakov aké som mal na dovolenke mám pocit ako keby bolesť z ľavej dolnej časti brucha zostúpila nižšie do ľavej časti podbruška až do slabiny, kde sa posledný viac ako týždeň prejavuje pálením celého trieslového kanálu takmer od ľavého bedra až po začiatok penisu. Stále však často pretrváva pocit ako keby som mal ľavý semenník niekde v podbrušku. Veľmi zle na to pôsobí zima, ktorá bolesť a nepríjemné pocity znásobuje.

Skúšal som spraviť posledné dni už aj nejaké cviky na brucho - brušáky, hrazda, aspoň pár pohybov na skúšku a počas cvičenia som nebadal výrazné bolesti. Pálenie až pichanie prišlo opäť skôr na večer. Celkovo mám pocit, že už od začiatku bolesti bývajú silnejšie na večer.

V mladosti som mal torziu semeníka, veľa krát je bolesť či omínanie podobné ako som mal vtedy. Pocit ako keby sa mi v oblasti slabiny/začiatku zhybu nohy (cca 10cm od ľavého bedra) občas pricvikla nejaká cieva, močovod alebo semenovod a vtedy to aj viac pichá a páli. Semenníky mi pri torzii zafixovali, tak vraj k zauzleniu semenovodov už len tak nedôjde.


Hoci neviem či to s tým súvisí, ale podobne dlhú dobu ako mám tieto problémy cítim v ústach akúsi mydlovú pachuť.

Pracujem ako kameraman, strihač a grafik, obdobia za pc striedajú obdobia v teréne s mojim problémom však práca nesúvisí...

Fakt, že bolesť je v niektoré dni aj po 2 mesiacoch výraznejšia ako kedykoľvek doteraz a inokedy mám aj 2 dni pokoj vo mne vyvoláva neistotu, bojím sa plánovať lyžovačky a výlety, keďže niekedy netreba ani aktivitu a bolí to dosť.

Prosím o radu, či skúsiť USG inde, prípadne magnetickú rezonanciu. Navśtíviť fyzioterapeuta, neurológa či urológa, alebo stačí čakať a dúfať.

Vďaka
Adam