Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
Re: VITAMIN A
(číslo príspevku 2.549, zo dňa 25.03.2001. videné 1514x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 2549:
Surová mrkva obsahuje v 100 g približne 8 mg karoténov. Čím je mrkva staršia, tým je obsah karoténu vyšší. Mrkva má antioxidačné účinky (pomáha eliminovať škodlivé účinky voľných radikálov), a odporúča sa jej denná konzumácia hlavne u fajčiarov, u ktorých pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny pľúc. Odporúča sa konzumovať 1 mrkvu denne. Čerstvá mrkva má lepšie účinky ako mrkvová šťava. Okrem karoténu obsahuje mrkva aj ďalšie – zatiaľ neznáme látky, pretože samotný beta – karotén nemá také výrazné antioxidačné účinky. K dokonalému vstrebávaniu vitamínu A v čreve sú potrebné tuky – mrkvový šalát sa často konzumuje s dressingom alebo s olivovým olejom. Odporúčaná denná dávka vitamínu A je 1000 RE = 5000 IU, pre ženy 800 RE = 4000 IU, alebo 700 – 800 µg denne. Pri dávkach vitamínu A 100 000 IU a viac denne môžu vzniknúť prejavy chronickej intoxikácie, teratogénne účinky (na plod) sa môžu prejaviť už pri dávke 10 000 IU denne. Prvý prípad otravy vitamínom A bol opísaný v roku 1857 pri nadmernej konzumácií pečene ľadových medveďov. Pri užívaní beta-karoténu dlhodobo vo vyšších dávkach sa nezistili nežiaduce účinky (30 – 80 mg denne počas 15 rokov). Ak vypijete denne 2 - 3 dcl čerstvej mrkvovej šťavy, alebo zjete jednu väčšiu a staršiu surovú mrkvu urobíte dobre pre svoje zdravie a prevenciu mnohých civilizačných ochorení.