Autor otázky: Ján
Hrčka na Achilovej šľache
(číslo príspevku 254.894, zo dňa 18.10.2019. videné 122x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 254894:
Som muž vo veku 45 rokov.
Od 12 rokov behávam (v mladosti vrcholovo, od 20r. rekreačne)
Mám pätné výrastky, nosím ortopedické vložky.
Pred 1,5 rokom som nosil staré ort. vložky na čo ma začali bolieť päty. následne som asi 1/2 roka mal nesprávne držanie tela (odľahčoval som päty) prenášal som váhu na vonkajšiu stranu chodidiel a špičky. po 1/2 roku ma začali bolieť achilovky z vnútornej strany a tá šľacha ktorá ide od členku k päte. Bolesť achiloviek bola ráno a po športovaní.
Jedného rána som sa zobudil a na vnútornej strane ľ. päty som mal asi 0,5cm tmavé hrčky (2ks) akoby boli zaliate krvou (myslel som že mi praskla cievka) a jednu hrčku som mal na achilovke (3cm nad pätou), tá nebola tmavá. Pri športovaní z predošlého dňa si nespomínam, že by som sa nejako zranil, alebo že by som cítil nezvyčajnú bolesť v achilovke. Po niekoľkých týždňoch tmavé hrčky zmysli ale hrčka na achilovke zostala. Za 1 rok sa nezmenila. Denne robím preťahovanie lýtkových svalov a achilovky, čo veľmi pomáha. Bez poriadneho pretiahnutia achilovky bolia ráno a po športovaní. Pri športovaní (beh po rovine) achilovka výraznejšie nebolí.
Pred mesiacom som bol u ortopéda (s pätami) a k tej achilovke sa vyjadril, že sa jedná o zápal. Následne rehabilitačná doktorka uviedla, že sa jedná o čiastočne natrhnutú achilovku a zrastenú. Liečba nebola odporučená žiadna.
Chcem sa venovať rekreačnému športu. Chcel by som vedieť čo je to za hrčku a akými opatreniami môžem eliminovať jej vplyv na funkčnosť achilovky. Hrčku mi zatiaľ vyšetril iba ortopéd palpačne (žiadne RTG ani MR).