Odpovedal: Dagmar pre Nelu
Re: endometrioza,liecba pri lupuse
(číslo príspevku 248.728, zo dňa 12.12.2015. videné 338x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 248728:
Mila Nela, prepacte, ze odpovedam az dnes a to z nemocnice, skusim to zhrnut: pri tak zavaznom ochoreni, ako je SLE treba postupovat nanajvys opatrne. Nie som kompetentna na to odhadnut Vasho osetrujuceho gynekologa a v reumatologii sa vyznam iba povrchne, ale odporucit tehotenstvo pacientke s vaznou formou SLE + Sactosalpinx I.dx. hm...v podstate ide o uzavrete adnexy vplyvom zrastov BUD po bakterialnej infekcii ALEBO pri endometrioze. Kedze LSK (laparoskopicku OP) robil niekto, kto Vas laicky povedane zvnutra videl a odobral vzorky, v histologii by malo byt jasne diferencovane, co v konecnom dosledku viedlo k Sactosalpinx.
Visanne je aktualne jedinym oficialne povolenym hormonalnym liecivom na endometriozu a to nielen na SVK. Alternativy jestvuju, jednou z nich by bola Mirena - intrauterin. pesar, ktory by som Vam osobne ale z hladiska pritomnosti Sactosalpinx neodporucila, mohlo by dojst k velmi nepeknym a vaznym komplikaciam. v DE jestvuje este alternativa - Chlormadinon, ale nie je oficialne povoleny, lekari musia na recept pisat diagnozu a odovodnit preskripciu. Neviem, ci je ho dostat na SVK.
Visanne je mozne brat dlhsie ako 14 mesiacov, niektore pacientky Visanne beru roky.
Neviem preco ma byt liecba teraz ukoncena? Bolo Vam to vysvetlene? Ak ste Visanne dobre znasali, mozete ju predsa brat dalej, akurat musi Vas lekar Visanne predpisat.
Co sa tyka kombinovanych monofaz. preparatov s obsahom estrogenovej a gestagenovej zlozky, existuju dva preparaty, ktore sa pri endometrioze dobre znasaju, obe obsahuju prirodzeny estrogen v nizkej davke (Estradiol).
Odlisuju sa ale v gestagenovej zlozke. Prva: Angeliq obsahuje Estradiol a gestagen Drospirenon, druha: Zoely obsahuje Estradiol 1,5mg a Nomegestrolacetat 2,5 mg. Cenovo su si podobne, Zoely je o cosi lacnejsia, ak sa nemylim a lepsie znasanana ako Angeliq (co ma pricinu v type gestagenu).
Myslim, ze s Vasim velmi zavaznym reumatologickym autoimunitnym ochorenim SLE by ste sa mali predstavit v gynekologickej endokrinologickej ambulancii v ramci fakultnej nemocnice s poliklinikou, ALEBO ak nemate moznost, Vas gynekolog predsa moze viest konsilium a spojit sa s endokrinologiou/gynekologiou vo fakultnej nemocnici ohladne konzultacie co dalej.
Su to gynekologovia, specializovane v oblasti endokrinologie a diabetologie (to nech Vas neirituje, ten diabetes).
Ambulantni gynekologovia maju skusenosti s endometriozou, ale ak sa pridruzia k nej ine zavazne ochorenia, patrite na spelicizovane pracovisko, cize univerzitne/fakultne nemocnice s poliklinikou.

Drzim Vam kazdopadne palce a napiste, ako ste dopadli. Zatial vsetko dobre. Neviem, kedy budem moct odpisat, ale urcite odpisem, ked sa k tomu dostanem. S pozdravom Dagmar.