Autor otázky: ec
Šľachy a kĺby - ako má postupovať lekár?
(číslo príspevku 247.630, zo dňa 03.06.2015. videné 1236x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 247630:
Dobrý deň,
som muž, 44 rokov, užívam pravidelne Euthyrox 50mikrog.

Približne pred dvoma rokmi mi začali bolesti v pravom ramene, po pol roku sa pridali bolesti v oblasti hrádze, triesla a brucha a v ľavom bedrovom kĺbe a občasné pichavé bolesti v zápästiach. Pred 4 mesiacmi ma zo dňa na deň začali bolieť niektoré kĺby na prstoch rúk, prsteník na pravej ruke som nemohol kvôli bolesti vystrieť ani s pomocou ľavej ruky. Bolesti prstov pretrvávajú doteraz spolu s bolesťou ramena. Bolesti v oblasti brucha a hrádze sa objavujú sporadicky, so zápästím už nemám problém. Moja otázka je uvedená na konci môjho príspevku.

V roku 2014 mi boli vykonané ortopedické a reumatologické vyšetrenia kvôli vyššie uvedeným dôvodom s výnimkou bolestí prstov, ktoré som vtedy ešte nepociťoval. Výsledky vyšetrení:
Ortopédia: Záver MR 18.12.2014 – ramenný kĺb P; Mierne artrotickoartritické zmeny akromioklavikulárneho skĺbenia. Len incip. Tendinopatia šľachy supraspinátu s minimálnou SA-SD burzitídou. Dif. Dg. Degeneratívne zmeny predného labra, dif. Dg. Najskôr po hypoplázii. Dopor. Symptomat. Liečba podľa potreby.
Záver MR malej panvy 22.1.2014 – bez evidentných lézií v oblasti adduktorových kanálov ako aj inguinálnych henrií, bez intersticiálneho svalového edému v zobrazených štruktúrach adduktorov, bez patologických zmien v oblasti symfýzy.
Reumatológia: (26.5.2014) rtg. Pravého ramena – normálny rtg. Nález, simplex kostná cysta v krčku femuru, laboratórne vyšetrenie v norme s výnimkou MPV 11,20, záver: polyartralgie veľkých kĺbov v popredí bolesť ĽBK s rtg verifikovanou cystou, dorzalgia dx-konv. Skolióza s vrcholom L3

Po vzniku bolesti v kĺboch prstov v roku 2015:
Reumatológia: (11.5.2015) Záver: ASLO, CRP, RF v ref. Rozpätí KM, reziduálne známky hypermobility v lakťoch a palci pravej ruky – polyartralgie rúk pri zákl. Ochorení + dg záver ako pred rokom (moja pozn.: aslo, crp a rf vykonala obvodná lekárka, reumatológ nevykonal žiadne laboratórne vyšetrenia, ani rtg, ani mri)
Ortopédia: reumatolog. Vyš. – rezíd. Zn. Hypermobility v lakťoch a palcoch pravej ruky, polyartralgie, bolia ho kĺby na rukách, bez artrit. Sy
Reumatológ aj ortopéd sa vyjadrili, že prípadná príčina problémov nie je v oblasti ich špecializácie a nevedeli odporučiť ďalší postup s výnimkou „observácie“. Takisto obaja špecialisti tvrdia, že nevedia odporučiť v rámci svojich špecializácií ďalšie vyšetrenia, ktoré by mohli identifikovať príčinu bolestí. Napríklad na otázku o tom, či by MR prstov mohla odhaliť príčinu bolestí bola odpoveď, že nie je možné sformulovať hypotézu na ktorú má dať MR odpoveď a teda lekár nedoporučí MR.

Moja otázka: Boli v rámci ortopédie a reumatológie vykonané všetky možné potrebné vyšetrenia, resp. aké všetky lekárske úkony majú byť v takýchto prípadoch vykonané s cieľom nájsť príčinu problémov? V rámci ústnej komunikácie mi reumatológ povedal, že stav je spôsobený vekom a že nevie s tým nič urobiť a že mojej žiadosti o ďalšie vyšetrenia na zistenie príčiny nemôže vyhovieť, pretože „sa aj tak nič nenájde“. Podobne sa vyjadril aj ortopéd.

Necítim sa byť starý a som a chcem byť ďalej fyzicky aktívny. Čo môže byť príčinou bolestí šliach/kĺbov v rôznych častiach tela?

Ďakujem za odpoveď.