Odpovedal: Dagmar
Re: silná nevoľnosť
(číslo príspevku 247.491, zo dňa 16.05.2015. videné 418x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 247491:
Je to iba moj odhad, moze ist o HSP, medzi HSP a Aspergerom su velke rozdiely, niektore vlastnosti, prejavy su podobne, ale ide o dve odlisne zalezitosti. Kazda jedna je individualna a HSP deti bohuzial, ak nemaju spravnu podporu, inklinuju k tomu mat pocit musiet sa prisposobit, alebo je to od nich dokonca priamo ci nepriamo vyzadovane. Velkym negativom byva prave, ak je HSP v roli mladsieho dietata, ktore sa samozrejme logicky orientuje na starsom surodencovi alebo viacerych surodencoch. Urcite sa s mladsou porozpravajte a skuste ak chcete nieco precitat (literatura), mozno najdete vela potrebnych a rozhodujucich informacii a aj navodov do praxe.
Obe dcerky su vysoko senzitivne, ale kazda inak :-). A ku kazdej treba aj inak pristupovat. Pekne je, ze maju dobry vztah, ale toto tu treba podchytit teraz, lebo neskor sa to moze preklopit...
Prave tym, ze mladsia ostane vo svojich potrebach nevidena/nepochopena a kedze 90% preziva vo vnutri a von reflektuje iba cast a vela z toho sa objavi v inom svetle, ako to ona skutocne preziva, je potrebne nastudovat si tak ako o starsej aj o tej mladsej potrebne veci. Plus okrem ich typov su to stale dve individualne duse a charaktery, s roznymi talentami,s chopnostami a potrebami, silnymi a slabymi strankami, je to vyzva, ale iste Vam prinesu do zivota vela zaujimaveho.
Este nieco ohladne tej mladsej, ak by skutocne bola HSP ale ak aj nie - skuste pretnut tu konkurenciu, ono deti pozoruju, co ocenuje okolie, rodicia a orientuju sa na tom, ak privelmi ocenujete analyzy, vysoky intelekt a vsetky jeho prejavy a menej emocionalnu inteligenciu, ktora je ale rovnako cenna a prinasa vela schopnosti v inych oblastiach, kde starsia bude mat jasny deficit voci mladsej, tak to skuste zmenit. Dolezite je, aby sa obe citili v poriadku take, ake su a aby mali moznost rozvijat to, co v nich je a nie to, co si zela ich okolie, aby v nich bolo.