Odpovedal: EDUSAN - psychiater
Re: duševná choroba
(číslo príspevku 2.473, zo dňa 19.03.2001. videné 579x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 2473:
Milá Dada,

Príznaky, ktoré ste popísali svedčia naozaj o závažnej psychickej poruche u Vašej matky. Podľa popísaných príznakov bude asi dôležité určiť aj skutočnosť, či sa nejedná aj o tzv. organické psychické ochorenie, ktoré je spojené s nejakým druhom poškodenia centrálneho nervového systému. Keďže matka nie je ochotná ambulantne spolupracovať, ale aj kvôli charakteru príznakov, bola by vhodné, aby sa diagnostika, prípadne započatie liečby uskutočnilo počas hospitalizácie.

Podľa našich právnych predpisov je možná hospitalizácia bez súhlasu pacienta v prípade, že „ohrozuje seba alebo okolie“. Pri prijatí na oddelenie je nemocnica povinná oznámiť túto skutočnosť na príslušný súd a súd musí do piatich dní rozhodnúť o naplnení (alebo nenaplnení) zákonných dôvodov pre hospitalizáciu bez súhlasu pacienta. Tieto ustanovenia – hlavne posúdenie nezávislou inštitúciou – súdom, majú slúžiť na ochranu ľudských práv, aby nemohla byť hospitalizácia bez súhlasu pacienta zneužitá.

Situácia, ktorú popisujete je pre rodinných príslušníkov, ktorí majú k chorému silný vzťah veľmi ťažká. Mali by ste však urobiť nevyhnutné opatrenia. Priama odpoveď na Vašu otázku je, že sa môžete sama nakontaktovať na psychiatra. Na psychiatrické vyšetrenie nie je potrebné odporučenie všeobecného (obvodného, závodného) lekára. Uskutočnite návštevu čo najskôr. Psychiater môže zdokumentovať Vaše údaje, čo môže byť dôležité pre situáciu, kedy by bola napr. nutnosť hospitalizácie nevyhnutná a neodkladná. Vtedy môže psychiater iniciovať prevoz pacienta do nemocnice aj s asistenciou polície.

Príslušné psychiatrické oddelenie pre Vašu oblasť je v Bojniciach. Najúčelnejšie asi bude, keď sa najprv telefonicky a potom osobne spojíte s tamojším ambulantným lekárom, alebo s iným ambulantným lekárom v Prievidzi.