Odpovedal: Jana38
Re: Kliešť nebol vybratý celý
(číslo príspevku 247.156, zo dňa 22.03.2015. videné 484x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 247156:
Jarka, napíšem Ti, ako by som postupovala ja.Z malej lokálnej ranky s hlavičkou a lokálneho zápalu by som obavy nemala.Dezinfikovala by som postihnuté miesto pár krát za deň (jódovým, prípadne alkoholovým prípravkom)proti svrbeniu, ak je nepríjemné by som dala na radu Jána a aplikovala fenistil gel. Ak je miesto zapálené a alkohol(lekárenský lieh,destilát) zápal nezmiernia, natrela by som si to ichtyolom.
Ale...zašla by som na pohotovosť, prípadne inou cestou by som si zaobstarala ATB tetracyklínové (Doxybene, doxyhexal)Niektorí lekári odporúčajú po zaklieštení užiť Doxycycline 200mg jednorazovo.

Ak bol kliešť zaklieštený dlhšie ako 24 hod. sa doporučuje užiť Doxycycline 2x100mg v trvani min. 7 dní.Je podľa mňa menším zlom užívať ATB aj 2.týždne , možno zbytočne, ako čakať, kým sa spirochéta v mojom tele rozmnoží a disseminuje v organizme.Ešte chcem upozorniť, že zďaleka nie každému sa vytvorí EM, napriek tomu, že boreliózu má.Rovnako platí, že EM, sa môže vytvoriť až s veľkým časovým odstupom od vniknutia spirochéty do organizmu a teda nakazením sa boreliozou. A ďalej.Nie je pravda,to, čo píše Ján.Samotným záhryzom kliešťa sa borelioza od nakazeného kliešťa neprenesie.To skôr platí pre vírus kliešťovej encefalitídy.Borelia je špecifická baktéria(spirochéta) a za minimálny čas potrebný k jej prenosu na hostiteľa sa považuje 24 hod. (niektorí autori uvádzajú 12 hod.)Fakt?relatívne malého? percentuálneho podielu nakazených kliešťov by som rozhodne nepreceňovala.Spoliehať sa na dobrú náhodu(že môj kliešť bol ten "zdravý")je z môjho hľadiska rizikové.