Odpovedal: Dagmar
Re: Špinenie
(číslo príspevku 247.076, zo dňa 11.03.2015. videné 420x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 247076:
Nie som gynekolog, ale zcasti mozem zodpovedat Vasu otazku - idealne by bolo urobit odber krvi na hormonalny profil vratane aktualneho TSH, FT3 a FT4 kvoli znamej hypotyeroze, ohladne Vami spominaneho cistenia, jedna sa o tzv. kyretaz, u Vas by bolo vhodne urobit frakcionovanu kyretaz, kde sa po dilatacii krcka maternice osobitne urobi tzv.vyskrab sliznice najprv z krcka maternice a az nasledne z dutiny maternice. Dany zakrok trva kratko, je dobre urobit ho v celkovej anesteze, väcsinou sa robi ambulantne, ak sa vyskytne problem, da sa to zariadit tak, ze pacientka ostane jednu noc v nemocnici,napr. pri silnom krvacani, pri nalezoch, ktore bolo treba vramci toho odstranit - napr. myomy atd. Frakt. abrasio/frakcionovana kyretaz je teda zaroven ako diagnostickym, tak aj liecebnym zakrokom, kde sa odobrata sliznica automaticky zasiela na histologicke vysetrenie. Sucast frakt. kyretaze je aj hysteroskopia, kde sa specialnym pristrojom -hysteroskopom dokladne prezrie krcok maternice a dutina maternice a odhali stav endometria, pripadne myomy, polypy, atd. Histologicke vysetrenie zvykne objasnit pricinu krvacania, potvrdi alebo vyluci zapalove zmeny na sliznici maternice, co moze byt jednou z pricin krvacania a terapia je ina ako pri hormonalnych pricinach,podla vysledkov sa gynekolog moze ovela lepsie zariadit, mozna je aj kombinacia oboch problemov. Vramci vysetrenia a zakroku sa daju odstranit polypy, myomy v zavislosti od ich polohy, ktore tiez mozu byt pricinou opakovaneho slabeho krvacania, nepravidelneho alebo pridlheho krvacania.
Vysoke percento pacientiek profituje z frakt. kyretaze aj preto, ze maju idealne niekolko mesiacov a aj dlhsie pokoj od krvacania, rsp. jeho normalizacie + sa pride na jeho pricinu, idealne v kombinacii s uz spominanym hormonalnym vysetrenim.
Ak je pricinou hormonalna nerovnovaha, vzhladom na Vas vek moze ist o nedostatok progesteronu, ale tu nebudem spekulovat, diagnostika patri do ruk gynekologa.
Na Vasom mieste by som do toho isla, pretoze sa objasni Vas problem. Vramci vysetrenia sa da prist aj na mozne karcinogenne ochorenie, na to by sa prislo vramci histologickeho vysetrenia zaslaneho abradatu.
Napiste potom, ako ste sa rozhodli a ak sa dany zakrok vykona, na co sa prislo. Dakujem.