Odpovedal: Dagmar
Re: Hematúria
(číslo príspevku 246.428, zo dňa 11.12.2014. videné 1888x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 246428:
Vysledky sedimentu mocu odobraneho katetrom - keby ze ste neuviedli, ze nemate ziadne tazkosti s mocenim, palenim a pod., vyzeraju ako pri typicky slabsom bakterialnom uro-infekte.
Gynekologicky povod - tu sa naraza na moznost bakterialnej vaginozy, ktora moze prebiehat casto takmer bez klinickych priznakov a pacientka si vsimne iba zvysenu sekreciu/vytok z posvy alebo obcasnu iritaciu, ktora moze opät vymiznut.
Co robit: tak uprimne, mna trocha irituje, ze nalez v moci mate po odobrati mocu katetrom, aj tam moze dost k miernej kontaminacii, ale dane hodnoty by uz smerovali k lahsiemu zapalovemu procesu. Existuju pripady, kedy maju pacienti bakteriuriu a dokonca aj zvyseny nalez leukocytov, erytrocytov a nepocituju tazkosti. Je to rozsirenejsie ako sa zda. Zavisi velmi aj od typu bakterii a od obranyschopnosti sliznic, k akej - a ci vobec- symptomatike dojde. Tu by som Vam kladla na srdce nechat zaslat cievkovany moc urcite nechat zaslat na kultivaciu a citlivost.
Ta by potvrdila alebo vyvratila pritomnost bakterii a hlavne by bol znamy ich pocet a typus, pretoze bakterie sposobujuce uroinfekty maju rozne stupne virulencie.
Ak by sa potvrdila signifikantna bakteriuria z mocu odobraneho katetrom - treba to antibioticky preliecit, zvlast ak sa snazite o babätko.
Dolezite je ale aj vylucit mozny vaginalny zapal - aj ked mierny - tam treba odobrat ster z cervixu (krcka maternice) a vulvo-vaginalnej oblasti na kultivaciu a citlivost. V posve moze ist kludne o iny nalez, zmiesane infekcie nie su zriedkave, alebo moze ist o prostu dysmikrobiu, co byva tiez caste a zvlast pri snazeni sa o babätko nic neobvykle, tam sa potom uzivaju lokalne lactobacilove pripravky a ine na upravu vaginalnej mikroflory.
Ako posledne ostava uretra (mocova trubica) - kde bakterie mozu sidlit tiez, len tu ma irituje nalez cievkovaneho mocu, takze poslednym by bol ster z uretry na patologicke bakterie - tu je najdolezitejsi ich mnozstvo a typ, pretoze v usti uretry sa prirodzene nachadza cela zmes roznych fyziologicky normalne pritomnych bakterii v malom mnozstve.
Takze zhrniem - gynekolog nech urobi vulvo-vaginalny ster + ster z cervixu na kultivaciu a citlivost a urolog nech zasle cievkovany moc do mikrobiologickeho laboratoria na kultivaciu a citlivost a potom budeme mudrejsi.