Autor otázky: Maja
Zväčšené lymf.uzliny menia veľkosť
(číslo príspevku 244.498, zo dňa 05.05.2014. videné 247x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 244498:
Dobrý deň,

mám vyše mesiaca zdurené lymf.uzliny na krku,(cca 8ks) pátra sa teraz po príčine (najbližšie ma čaká ORL a stomatolog). V poslednom cca týždni sa mi ale zdá, že menia veľkosť. Skoro všetky. Aj tie väčšie uzliny, aj tie menšie uzliny. Napríklad jedna z menších uzlín: chvíľami si ju sotva nahmatám, inokedy (=o pár minút/desiatok minút/hodín - je to rôzne) je to dobre nahmatateľná a jasne zdurená uzlina, taká hrčka. Rovnako aj tie väčšie uzliny - chvíľami sú menšie, až sa potesím, že je to konečne na ústupe, ale neskôr zistím, že sa zase zväčšili na pôvodnú veľkosť. Tie zmeny prichádzajú aj každý deň aj niekoľkokrát.

Môžu takto uzliny sa v tak krátkom čase meniť? Najprv som myslela, že sa mi to len zdá, ale myslím, že nezdá. Zvlášť na niektorých je to jasne poznať.
Z krvných testov mám zvýšené hodnoty EBV, inak OK. Mononukleoza vylúčená (lekárom na infekčnom), ešte čakám výsledky na toxoplazmozu. Krvnými testami mi zistili aj mykoplazmu. Brala som za ten mesaic dvoje ATB, posledné som dobrala pred 9 dňami a uzliny stále nie sú na ústupe.
Lekárka spomínala aj biopsiu. Ja ale stále verím tomu, že to bude len dáka infekcia zubu alebo niečo také neškodné a biopsiu nebude treba robiť. Prichádza to do úvahy, ak mi tie uzliny neustupujú, ale začali sa takto zvláštne meniť?