Odpovedal: Jozef
Re: Lekári ma pripravia o rodinu, ako postupovať
(číslo príspevku 244.422, zo dňa 27.04.2014. videné 338x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 244422:
1. pacient s prvým epileptickým záchvatom v živote by mal byť ihneď odvezený do nemocnice (RZP, RLP) kde sa okamžite realizuje CT vyšetrenie mozgu - a v prípade nálezu mozgového nádoru sa neodkladne konzultuje aj neurochirurg.
2. pri bolestiach resp. pri iných pocitoch v oblasti hrudníka (pálenie) je potrebné neodkladne realizovať interné vyšetrenie, EKG a vyšetrenie krvi (kardiálne markery) - a až keď sa vylúči vážny zdravotný problém (srdce, pľúca) - až potom je možné uvažovať o bolestiach spôsobených chrbticou (vysunutím platničky) - čo je v oblasti hrudnej chrbtice zriedkavé.
3. poruchy fatických funkcií (pac. si nevie spomenúť slová, horšie rozumie, číta alebo píše), poruchy správania, dezorientácia, závraty, šumenie v uchu sú častými príznakmi cievneho resp. nádorového ochorenia mozgu, preto je indikovaná v takomto prípade okamžitá hospitalizácia na neurologickom ochorení (klinike) kde sa realizuje okrem CT vyšetrenia mozgu aj MR (MR-Ag) vyšetrenie mozgu. Okamžite po prijatí sa začne liečiť aj prípadný opuch mozgu (mozgový edém).