Odpovedal: EDUSAN - neurológ
Re: Rivotril 0,5mg tablety v tehotenstve
(číslo príspevku 244.179, zo dňa 09.04.2014. videné 596x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 244179:
Dobrý deň, nie je pravda, že všetky antiepileptiká sú približne rovnako rizikové. Dnes už vieme, že niektoré sú spojené s oveľa väčším teratogénnym rizikom (napr. ženám vo fertilnom veku by sa nemal vôbec podávať valproát) ako iné (napr. lamotrigin- ten je u nás v poslednom období u žien plánujúcich graviditu asi najčastejšie predpisovaným antiepileptikom, má tehotenský register...). Platia takisto aj iné pravidlá a to napr., že tehotenstvo u pacientiek s epilepsiou má byť plánované (v klinickej praxi je zaužívané, že 3 mesiace pred otehotnením a 3 mesiace po ňom podávame u týchto žien preventívne kyselinu listovú na predchádzanie možných malformácií), pacientka by mala byť pred otehotnením po stránke epilepsie dobre kompenzovaná, neurológ by ju mal podľa možností liečiť jedným liekom (monoterapiou), ktorá je podľa štúdií z pohľadu teratogenity menej riziková ako liečba viacerými liekmi (polyterapia) , neurológ by mal liečiť najnižšou možnou účinnou dávkou lieku (všeobecne a logicky platí, čím nižšia dávka, tým menšie teratogénne riziko), pacientka by mala byť vedená ako riziková gravidita a mali by ju pravidelne sledovať neurológ a gynekológ atď.
Vo vzťahu ku dieťaťu platí, že generalizovaný epileptický záchvat s tonicko-klonickými kŕčami končatín (tzv. veľký záchvat, grand mal) je pre dieťa (ale aj matku) rizikovejší ako ordinovaná antiepileptická liečba. Ak má pacientka napr. len absencie (tzv. petit mal, „zahľadenia“)- tie z pohľadu dieťaťa rizikové nie sú. „Rizikovosť“ teda závisí aj od typu epileptických záchvatov, ktoré matka má (poznáme viaceré typy epileptických záchvatov).
T.č. Ste už v 26. týždni gravidity, Ste teda už za najviac rizikovým obdobím gravidity z pohľadu teratogénneho účinku liekov a to za obdobím I.trimestra. Z toho, čo Ste napísala, nemám síce dostatok údajov, aby som sa k celej záležitosti vyjadril komplexne, ale zdôrazním niektoré veci: Rivotril (klonazepam) by som sa Vám snažil pred otehotnením zameniť za iný liek (v 26. týždni už teratogénny efekt lieku až tak ovplyvniť nemožno), ak v súčasnosti užívate antiepileptickú liečbu len občas, to tiež nie je správne, liečba antiepileptikami má byť pravidelná, z pohľadu rizika pre dieťa by bolo dôležité vedieť ešte to, aké epileptické záchvaty mávate, ako často sa vyskytujú, aké iné lieky užívate atď. Do budúcnosti treba zohľadniť aj kojenie a napr. možný prechod klonazepamu do mlieka (benzodiazepíny môžu dieťa tlmiť....), možnosti dodržiavania antiepileptického režimu a životosprávy po pôrode.........- všetko by Vám mali veľmi podrobne vysvetliť Vaši ošetrujúci lekári- najmä gynekológ, neonatológ a neurológ!
Ak by Ste chceli získať podrobnú informáciu o teratogénnom účinku antiepileptík, ale aj o širšom kontexte epilepsie a „materstva“ odkazujem Vás na články: Antiepileptická liečba v gravidite z pohľadu teratogenity. (časopis Neurológia ISSN 1336-8621, ročník 7, č.2 (2012), s. 57-60), Epilepsie, těhotenství a kojení. (Neurol. Prax 2010, 11(5): 288-292), Epilepsie a mateřství. (Neurol. Prax 2004, 6: 325-330).
Na záver by som Vám chcel popriať, aby všetko prebehlo hladko a aby Ste sa mohli tešiť zo zdravého a krásneho dieťatka.