Autor otázky: Katka
Vysadenie antikoncepcie VS Endometrióza
(číslo príspevku 243.519, zo dňa 13.02.2014. videné 270x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 243519:
Dobrý deň prajem,
týmto by som Vás chcela veľmi pekne poprosiť o názor: mám 34, keď som mala 21, bola som operovaná na endometriózu... Odvtedy (teda vlastne od 18-tich) pravidelne a myslím bez prestávky užívam hormonálnu antikoncepciu (predtým Femoden, teraz už niekoľko rokov Yadine)... čiže už 16 rokov. Chodím na pravidelné lekárske prehliadky. Od tej operácie som už žiadne zdravotné problémy nemala (ak neriešim operáciu krčka maternice).
Bolo mi doporučené užívať antikoncepciu naďalej, až kým nebudem chcieť otehotnieť - prevencia pred prípadným vrátením endometriózy. Dieťa zatiaľ neplánujem, nakoľko nie je vo výhľade žiaden potenciálny otec. Ale rada by som konečne antikoncepciu prestala užívať, aspoň na nejaký čas, mám pocit že 16 rokov je príliš. Okrem toho som začala pravidelne športovať, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie mi dokáže tep vyliezť do závratných čísel, čo sa mi v týždni, kedy mám od liekov pokoj, nestáva.
Chcem Vás poprosiť o názor, čo je lepšie riešenie... prestať užívať antikoncepciu a už sa konečne "prečistiť"... alebo ju užívať ďalej ako prevenciu? Veľmi pekne ďakujem za opoveď.
k.