Autor otázky: Elena
Výkyvy krvného tlaku
(číslo príspevku 243.224, zo dňa 15.01.2014. videné 452x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 243224:
Som žena a mám 43 rokov.
V posledných 5-tich mesiacoch mávam výkyvy krvného tlaku. Pred 7 rokmi mi bol naordinovaný liek Vasokardin kôli zvýšenému pulzu. Keď som otehotnela liek som vysadila a až do 2 rokov dcérky som ho neužívala. Potom sa mi na EKG ukázala predsieňová tachikardia a tak mi pani doktorka z interného nasadila Bisomerck 5-ku, ale keďže mávam nižší tlak tak len pol tabl. Denne.
Od septembra sledujem, že mi tlak vyskočí aj na 140/90 a raz dokonca aj na 154/si už nepamätám, ale to trvalo krátko (asi ani nie hodinu). Obvodný lekár mi na to povedal, že to nie je vysoká hodnota, čo si ale ja nemyslím.
Keď sa mi zvýši nad 125 už sa cítim zle. Vždy mávam nižší tlak a dokonca aj keď mám dosť nízky (90/60), tak mi je dobre, vôbec sa necítim zle, žiadne závraty nemávam.
Hlavný problém, ktorý ma trápi je, že mi skoro každý druhý týždeň tlak vyskočí a za hodinu-dve je už po všetkom. Užijem magnézium a tlak sa dostane do normálu. Neviem, čím by som si tlak udržala na správnych hodnotách. Lieky užívam pravidelne.
Mala by som užívať lieky asi ráno, ale keďže mávam v ten čas tlak okolo 90-110 a pulz 60-70, tak si ich dávam neskôr. Keď som sa držala toho, že som si ich dala ráno, tak už večer som mala pulz 90-107 a preto si ich dávam neskôr, aby som si večerný pulz udržala správny.
Obvodný lekár mi lieky na tlak nechce dať, keďže mávam väčšinou nízky a vraj by som ich mohla brať iba ak by som mala stále tlak vysoký.
Vyšetrenia som nemala robené kôli tomuto problému žiadne, len mi bolo poradené, aby som užívala magnézium dlhodobejšie, t.z. aspoň mesiac s tým, že si mám tlak kontrolovať.
Okrem lieku Bisomerck 5 (pol tabl. Denne)
užívam na alergiu na roztoče Alvesco 160-raz denne,
Fixit 120-raz denne,
Enelbin retard 100-raz denne (kôli zužovaniu ciev na dolných končatinách)
a na glaukóm Azopt.
Tieto lieky okrem Azoptu užívam dlhodobo. Azopt mi bol predpísaný asi pred pol, trištvrte rokom, ale brala som ho aj pred 6, či 7 rokmi a nerobil mi problémy.
Občas pociťujem tlak v nose a v lícnych kostiach pod očami. Niekedy ma to núti predýchať to nosom, lebo sa mi pri tom začne točiť hlava. No tiež to nie je vždy tak, že sa mi hlava začne točiť. Niekedy sa tlak v nose vytratí samovoľne.
Občas ma bolí hlava v zátylku čo som doteraz nepociťovala. Pri tom, ale tlak vysokýv tom momente nemám a bolesť samovoľne príde aj odíde.
Mávam často bolesti v krčnej a hrudnej chrbtici, ale tie pretrvávajú už roky.
Som nezamestnaná.
Čo by ste mi poradili na to, aby som nemávala tieto výkyvy tlaku? Stačí užívať magnézium, lenže čo po jeho vysadení?
Čím by som mohla dosiahnúť natrvalo správne hodnoty tlaku?
Vopred vám ďakujem za odpoveď.