Autor otázky: Milan
Nevoľnosť pri práci za počítačom
(číslo príspevku 242.877, zo dňa 11.12.2013. videné 289x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 242877:
Dobrý deň,

Som muž, 28 rokov, povolaním grafik. Trpím zvláštnou pomerne ťažko popísateľnou nevoľnosťou, ktorá sa prejavuje predovšetkým v obdobiach, keď sedím nadmerne veľa za počítačom (kvôli práci je u mňa bežných 12-14 hod, možno aj viac). Začne to bežnou únavou očí niekedy sprevádzanou videním akéhosi neurčitého pohymu vo vzduchu (fakt neviem, ako to popísať). Náhle to ale začne prechádzať do pomerne prudkej nevoľnosti (ale nie je mi na zvracanie) a zrak sa mi začne akoby lesknúť a vtejto chvíli mi už je pohľad na monitor maximálne nepríjemný, poprípade mám problém prečítať na ňom malé texty. Tento stav môže trvať snáď niekoľko desiatok minút, možno hodinu a následne prejde do väčšej či menšej bolesti hlavy, ktorá trvá do nasledujúceho dňa. Celý tento priebeh dokážem zmierniť alebo úplne potlačiť niekoľkými spôsobmi, občas stačí pauza v kľude bez počítača, pomáha mi cola, niekedy sa mi uľaví, keď si nasadím slnečné okuliare, no najviac zaberá tabletka guarany, za 15-20 min. je po probléme, max. ostane mierna bolesť hlavy.

Tento problém sa mi prvýkrát vyskytol už pred rokmi, vyriešil som ho celkom rýchlo úpravou životného štýlu, hlavne teda viac tekutín, pohybu a dostatok spánku. Problém sa mi ale vracia v obdobiach, keď proste musím veľa sedieť za počítačom. Naviac ja som človek, čo sa bez počítača moc nezabaví...

Inak si nie som vedomý žiadnych zdravotných problémov, nikdy som sa neliečil na nič vážnejšie, ako chrípka. U lekára som s tým ešte nebol, mám naplánovanú prehliadku krátko po sviatkoch. Očividne problém spúšťa moje vysedávanie za počítačom, len by ma zaujímalo, či sú toto obvyklé príznaky unaveného organizmu?