Odpovedal: Krovak
Re: Pocit zvýšenej teploty
(číslo príspevku 242.124, zo dňa 10.10.2013. videné 1031x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 242124:
diagnóza je ceľmi pravdepodobne jasná - vyčerpanie. Z pohľadu čínskej medicíny by sa jednalo najmä o vyčerpanie jin.
Guarana nie je v takom prípade to najlepšie, pretože stimuluje k výkonu. To je síce skvelé, problém je že Váš problém nie je nízky výkon, ale nedostatok energie. Obrazne povedané - motor je silný dosť, ale nemá dosť paliva. Tak sem tam spomaľuje a motor sa aj prehrieva (lebo poriadne ani neťahá chladenie).

Otázka je, čo s tým. Jeden zdroj "paliva" je zdedený, s tým príliš nepohneme. Druhý pochádza z jedla - tam sa dá spraviť veľa. Začal by som raňajkami - zabudnite na koláčiky, rožteky, masielko a to čo obvykle ráno zvykneme jedávať. Skúste si tak dva týždne variť ryžovú kašu - 1 diel ryže, 4-6 dielov vody a jedzte to teplé. Veľmi pravdepodobne sa k tomu budete musieť chvíľu nútiť - je to totiž prakticky bez chuti a pre väčšinu ľudí to na začiatku je trošku problém si zvyknúť. Krásne to však dáva dokopy trávenie a vyživuje-stimuluje. Takéto kaše sa dajú variť z akejkoľvek obilniny, pričom skvelé je aj pšeno (jáhly) - skrátka vyskúšajte čo Vám najviac "sadne". Neskôr si do toho pokojne pridávajte aj napríklad hrozienka, goji, orechy, sezam (prakticky čokoľvek).
Z ostatných jedál odporúčam vývary z koreňovej zeleniny.
Byliny by mali byť skôr povahou chladné, ktoré doplňujú jin: ibiš lekársky, skorocel, sladké drievko. Možno by bolo tiež celkom vhodné aby ste skúsili pridávať aj puškvorec. Taktiež skúste podľa chuti chladivé byliny ako sú harmanček, medovka, mäta, či fialka - tieto najmä pri tých pocitoch horúčky. Na potenie pomáha zasa schizandra, alebo šalvia lekárska.

Vyskúšajte, uvidíte. Samozrejme napríklad pri bylinách ostáva experimentovanie s kombináciami na Vás, bez toho aby som spravil diagnostiku naživo neviem poradiť až tak presne.