Odpovedal: Krovak
Re: Byliny, pre Krovaka
(číslo príspevku 241.977, zo dňa 29.09.2013. videné 503x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 241977:
no takto - vlašský orech:
záleží, ktorú časť rastliny myslíte. Vo všeobecnosti sa však v TČM ako bylina príliš nepoužíva. Orechy - plody, ktoré dostať normálne v potravinách - doplňujú jang obličiek - sa používajú ako dietetikum.
Listy dostať v lepšie zásobovanej lekárni, alebo možno v čajovni - vo všeobecnosti sa zasa používa kvôli antibakteriálnemu a zvieravému účinku, tiež čistí krv.
zelené plody sú horké, zlepšujú chuť do jedla. Toto by som asi hľadal na internete, a asi vo forme tinktúry.
Upozornil by som, že existuje aj orech čierny (ořešák americký, juglans nigra), ktorý má podobné účinky, avšak zelené oplodie (tinktúra z neho) je veľmi účinný prostriedok proti parazitom (ktoré paradoxne v našich končinách nie sú až tak zriedkavé ako by sa zdalo). Toto je tak isto asi najlepšie pozrieť na internete, google je šikovný vyhľadávač.

Kozia brada, priznám sa, že túto liečivku nepoznám. Skúšal som hľadať a mala by to byť Tragopogon pratensis - kozobrada lúčna, avšak nepodarilo sa mi nájsť jej využitie v TČM (ešte môžem neskôr pozrieť vaľký herbár, ale trošku to potrvá než sa k nemu dostanem), teda ani čínsky názov drogy (a prípadný iný rastlinný zdroj tohto liečiva). Otázka možno je, aký účinok od tejto byliny čakáte a či by sa nedala nahradiť niečim dostupným.

Inak na internete majú dobrý výber bylín na www.predajbylin.sk/
A ak hľadáte nejakú konkrétnu čínsku bylinu tak odporúčam skúsiť aj v www.tcmslovakia.sk

ak to nepatrí na toto fórum, tak mi napíšte na ihbyen@seznam.cz