Odpovedal: Krovak
Re: menštruačný cyklus
(číslo príspevku 241.895, zo dňa 21.09.2013. videné 184x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 241895:
Načrtnem scenár, ktorý sa mi javí ako pravdepodobný: pôrody sú pre ženu vo všeobecnosti vyčerpávajúci proces, vo Vašom prípade bola rekonvalescencia nedostatočná, čo v čínskej terminológii dá popísať ako vyčerpanie krvi a qi (zo západného pohľadu sa na to môžme pozerať ako na silné vyčerpanie a jeho chronické následky). To nepriamo oslabilo trávenie a tak je telo v stave kedy na jednej strane má málo energie a na druhej strane keď si ju chce zo stravy doplniť tak nevládze. Navyše (viac symbolicky vzaté) veci v tele stagnujú, čo ešte zhoršuje aj stres. (ak to čo som napísal vyzerá pre Vás hrozne, tak sa pokojne uvoľnite - iba to tak vyzerá)

Podstatné je ale kam z konopí:
- písali ste, že vám diagnostikovali alergiu na obilniny - znamená to, že napríklad kaša z ovsených vločiek varených vo vode je neprípustná?
- potrebujete do jedálničku zaradiť potraviny respektíve byliny dopĺňajúce krv, to sú napríklad: čerešne, slivky, hrozno, goji, mrkva, červená repa, červená kapusta, špenát, ovos, aramant, ryža, veľmi vhodné sú vývary (mäsové aj zeleninové), pečienky.
- z bylín napríklad stavikrv vtáčí, ibiš lekársky, angelika čínska, medovka lekárska, harmanček, puškvorec, ostropestrec mariánsky (olej), alebo z čínskych zmesí by som použil SI WU WAN (dopĺňa krv http://eshop.tcmslovakia.sk/z93-si-wu-wan ) a XIAO YAO WAN (rozprúdenie, proti následkom stresu http://eshop.tcmslovakia.sk/z44-xiao-yao-wan alebo http://eshop.tcmslovakia.sk/z45-jia-wei-xiao-yao-wan ) - pozrite si účinky, či na Vás sedia.
- čomu sa isto vyhnite sú studené jedlá (šaláty), silno korenené, štipľavé jedlá (naopak jemne prikoreniť, zvlášť aromatickým korením je vhodné) a pokiaľ možno obmedzte rafinovaný cukor a alkohol (okrem červeného vína)
- psychohygiena - pokiaľ je to možné prestaňte pozerať TV, alebo aspoň správy. Ak máte možnosť čo najviac chodievajte do prírody. Doprajte si masáž. Naučte sa relaxovať (pomáha napríklad aj si proste pohodlne sadnúť, alebo ľahnúť a iba vnímať svoje telo; alebo pokojnú hudbu). Snažte sa usmievať čo najviac. Neprepínajte sa, ako sa vraví "cintoríny sú plné nepostrádateľných".
- isto by som do toho doplnil moxovanie a akupunktúru/akupresúru, ale to už cez fórum nepôjde.