Autor otázky: v depke
zubár na paradentózu
(číslo príspevku 241.770, zo dňa 06.09.2013. videné 314x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 241770:
Prosím, poraďte zubára odborníka na paradentózu - v Bratislave.
Ďakujem.
Pravidelne chodím na prehliadky k zubárovi, aby mi očistil zubný kameň, pochváli ma vždy za vynikajúcu hygienu (už asi 10 rokov používam aj medzizubné kefky a pastu Lacalut aktiv) a napriek tomu, začali ma bolieť "zuby" - zistil mi 6mm pokles kosti medzi sedmičkou a osmičkou. Z panoramatického RTG je vidieť tenkú čiernu čiarku oddeľujúcu koreň zubu múdrosti od lôžka - vraj organizmus už chce ten zub vylúčiť. .. a ťahá sa tá čiarka aj pod sedmičku.
Mám z toho depku - dobre si čistím zuby, supersoft kefkou, aj medzizubnými, protiparadentóznou pastou, chodím pravidelne raz ročne na kontroly, mám len tri plomby a kazy nemám kazy už 30 rokov a vraj zuby múdrosti treba vytrhnúť, lebo je o 6mm poklesnutá kosť a vačok s baktériami medzi zubmi.
Ako to, že paradentózu nezbadal skôr? Mohlo sa to nejako liečiť, zastaviť, aby sa mi to nešírilo na ďalšie zuby a o niekoľko rokov nebolo treba trhať aj sedmičky.. Teraz chce trhať zdravé zuby bez plomb a až teraz mi ukazoval nejakú fľaštičku na natieranie ďasien, ale skepticky sa vyjadroval o účinnosti.
Je niekto komu liečba paradentózy zabrala a paradentózu dlhodobo zastavila? Alebo to ten môj zubár neliečil preto, že vie že liečba čo zaberá naozaj neexistuje a niektorí zubári ňou iba balamútia ľudí, aby z nich vytiahli peniaze? Je skúsený a vyzerá ako úprimný ten môj zubár. Komu sa dá veriť?