Odpovedal: Dagmar pre Mariannu
Re: Ureaplazma urealytikum
(číslo príspevku 240.253, zo dňa 19.05.2013. videné 2868x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 240253:
Urcite Vam odpovie gynekolog alebo urolog ci dermatovenerolog, zatial, aby ste mali dovtedy lepsi spanok, Vam zodpoviem zcasti Vasu otazku ohladne tohoto patogenu, ktory mate - Vy mate problemy dva, jednym je ranka na krcku, ktora by sa mala riesit (laicky povedane zmrazovanim, co sa u Vas uz aj planuje), predtym ale by ste mali byt aj poriadne preliecena, co je spravny postup, az potom by mal nasledovat zakrok. Cize do tohto bodu je to spravny postup. Nie som lekar, to Vam napisem hned, takze liecit Vas musi Vas lekar, iste Vam odpovie aj Mudr. Dr. Simko odtialto (virtualne), ktoremu su preposielane gynekologicke problemy, ale v realnom zivote to musi byt doriesene lekarom tym Vasim, ktory Vas vidi a pozna Vasu anamnezu a Vas momentalny problem najlepsie. Je mozne, ze infekciu sposobenu gramnegativnou atypicku bakteriou (nazyvanou aj obligatnym bunkovym parazitom, ide o bakteriu bez pevnej bunkovej steny) s nazvom Ureaplasma urealyticum sposobuje najmä uretritidu (zapal mocovej rury)s velmi podobnymi symptomami ako je zapal mocovych ciest a zapal posvy a cervixu u zien, casto je tato bakteria vidana ako sucast zmiesanej infekcie, kde je tych patogenov viac. Kedze bola robena kultivacia, bolo by dobre zistit, ci sa OKREM Ureaplasmy urealyticum naslo este nieco ine,alebo iba ona a inak bezna vaginalna flora, ktora do posvy prirodzene aj patri.
Co sa antibiotickej liecby tyka, neviem ci laboratorium poslalo aj antibiogram k vysledkom kultivacie, u mykoplaziem, ureaplaziem a chlamydii to niektore laboratoria totizto nerobia, daju akurat vseobecne tipy na vhodne antibiotika ale nerobia testy na citlivost. Z praxe je zname, ze proti ucinnej latke Ciprofloxacin ma cca. 50% ureaplaziem uz vyvinutu rezistenciu. Ako liekmi prvej volby sa volia väcsinou Doxycyclin 200mg 1x1 po dobu 10-14 dni, niekedy az 21 dni (zavisi ale od pripadu, rozsahu tazkosti, dlzky tazkosti atd), alebo makrolidy, najmä Azithromycin 500mg (napr. Summamed) alebo Clarithromycin (napr. Klacid). Tieto antibiotika dobre penetruju intracelularne (do buniek tkaniv) a tym padom su schopne zabit tieto patogeny. Co robit, aby sa to nevracalo - idealne by bolo preliecit AJ partnera a pocas liecby oboch partnerov NEMAT pohlavny styk a po par tyzdnoch po ukonceni antibiotickej liecby (idealne 3-4 tyzdne PO liecbe) oboch partnerov skontrolovat kontrolnym sterom uspesnost liecby. Kazda infekcia moze sposobit v tele prejavy unavy a malatnosti, ktore vsak mozu suvisiet aj s inymi vecami (praca, zataz, stres...atd). Macmiror lokalne je vhodny pri zmiesanych anaerobnych a aerobnych infekciach posvy, tym lekar nic nepokazil, myslim, ze mu slo najmä o krcok maternice a vytok a jeho odstranenie, ktorym dlhodobo trpite. Takze moj tip by bol zmenit antibiotikum, ale nie som lekar, takze je to len rada, nic viac, musite sa o tom poradit s VASIM lekarom, ci by nebolo vhodne ATB - liecbu zmenit, aby bola aj skutocne ucinna. Ak je vsak v kultivacii v antibiograme uvedena citlivost Ureaplasmy urealyticum na Ciprofloxacin (ktory takisto dobre penetruje do buniek tkaniv), je to v poriadku, to len pre upresnenie. Proste sa lekara opytajte, za to nic nedate.
Zrasty, neplodnost atd - su typicke zväcsia u chlamydiovych infekcii, ktore neboli liecene a rozsirili sa vyssie do oblasti vnutorneho genitalu, kde sposobili napr. adnexitidu, ktora neliecena moze viest ku vzniku zrastov a inych komplikacii (najmä chronicky zapal vnutorneho genitalu atd).
Prevencia: dokladna liecba oboch partnerov + za ten cas sexualna abstinencia + kontrolny ster u oboch partnerov.