Odpovedal: Dagmar Alene
Re: Tvrde opuchnute brucho PROSIM POMOC
(číslo príspevku 239.938, zo dňa 02.05.2013. videné 489x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 239938:
Alena, to je otazka skor na pediatra alebo gastroenterologa, v skratke - enzymy napomahaju rozkladat potravu na lahsie stravitelne ciastky, mame enzymy, ktore stiepia bielkoviny, cukry aj tuky, neviem s cim ma tvoj syn problem. Celkovo nasa civilizacia trpi nedostatkom traviacich enzymov alebo ich nepomerom, nerovnovahou, takisto ma velmi vela ludi slabu crevnu floru, teda nie dostatocne vybudovanu zdravu crevnu floru, lenze tie zdrave bakterie musia byt jednak skrz stravu alebo doplnky, ked sa inak neda doplnane a jednak zivene, cize potrebuju latky, ktorymi sa krmi (mikrovlakniny, inulin atd). Su aj preparaty, enzymy urcene priamo pre deti, neviem ale od ktoreho veku a v tomto pripade by som sa radsej poradila s lekarom. Vela intolerancii latok v potrave sa da zvladat aj umelym dodavanim enzymov, napr. u ludi s intoleranciou laktazy sa pripava v tbl. forme enzym laktaza, aby nemali po ml. jedlach hnacky. Napr. bromelain, inak vyuzivany najmä pri opuchoch, zapaloch, bolestiach, posobi velmi pozitivne na zaludok a duodenum, doslova vyprazdnujuco.
Zakladne a urcite aj tebe zname traviace enzymy su pepsi, trypsin, chymotrypsin,amylaza, pancreatin ci papain, laktaza atd.
Zavisi s cim ma konkretny jedinec problem, napr. ja osobne mam velky problem s travenim lepku, snazim sa ho eliminovat ako sa len da a pomaha to, vela ludi uziva aj Wobenzym, ale je nizko davkovany, osobne preferujem vyssie davkovane enzymy a radsej osobitne zakupene, ako jeden pripravok, kde clovek musi zjest 15-20tbl denne, to je pre mna osobne privela.
Porad sa s pediatrom, vela sa da vypozorovat elmiminaciou istych zloziek stravy, ze sa stav zlepsi...ale ak je zapcha, byva problem v crevnej flore a nedostatku enzymov velmi casty, uz aj u deti, lenze ja som nelekar, to vies, takze ber moje tipy s rezervou a ani to nie je moja parketa...cize skor to ber ako nazor pacienta :-).