Odpovedal: Doc. MUDr. Branislav Kollár, PhD.
Re: lamictal
(číslo príspevku 239.385, zo dňa 04.04.2013. videné 240x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 239385:
Vážená pani Jarka,

postup, ktorý plánoval Váš neurológ v Londýne bol správny. Ak Ste plánovala tehotenstvo veľmi správne Vám pri Vami udávanom bezzáchvatovom intervale chcel redukovať antiepileptickú liečbu – na čo najmenšiu účinnú dávku, teda dávku, pri ktorej by Ste bola bez záchvatu (i keď, ak Ste bola 10 rokov bez záchvatu a avizovala Ste možnú graviditu v budúcnosti, mal sa pokus o redukciu dávky uskutočniť už skôr - na toto tvrdenie však nemám dostatok informácií, možno boli dôvody, pre ktoré sa toto neudialo, klinická prax u nás je taká, že pacientka má pred otehotnením byť už dlhšiu dobu na stabilnej dávke, podľa možností na najnižšej účinnej, ale sú tu aj iné aspekty, ktoré treba brať do úvahy- napr. typ záchvatov....). Logicky platí a pri lamotrigine (Lamictale) to aj viaceré štúdie potvrdili, že čím menšia je dávka lamotriginu (Lamictalu), tým menšie je riziko vrodených vývojových chýb u dieťaťa. Rovnako správna bola aj ordinácia EEG vyšetrenia – to neurológovi poskytne jednu z informácií o miere rizika možného znovuobjavenia sa epileptického záchvatu (to pri redukcii antiepileptickej liečby samozrejme hrozí) a o možných provokačných faktoroch, ktoré by ho mohli vyvolať (hyperventilácia, fotostimulácia). Predpokladám, že MR mozgu Ste absolvovala a rovnako tak aj odbery krvi (vrátene plazmatickej hladiny lamotriginu). Veľmi dôležitá informácia je, a tá mi vo Vašom príspevku chýba, aký typ epileptických záchvatov sa u Vás vyskytoval, resp. aký typ epilepsie máte. Už na tomto mieste je potrebné zdôrazniť fakt, že užívanie antiepileptík síce predstavuje pre plod riziko, ale toto riziko je menšie ako to, ktoré je spojené s generalizovanými tonicko-klonickými záchvatmi u tehotnej ženy. Čo sa týka samotného teratogénneho rizika, u detí matiek s diagnózou epilepsie, ktoré užívajú antiepileptickú liečbu, je všeobecne zvýšené riziko intrauterinnej retardácie rastu, mikrocefálie, malých vrodených vývojových chýb (MVCH), veľkých vrodených vývojových chýb (VVCH), kognitívnych porúch a perinatálnej mortality. Z pohľadu VVCH majú deti matiek s epilepsiou na monoterapii (liečbe jedným antiepileptikom) približne 2-4 násobne vyššie riziko ich vzniku v porovnaní s bežnou populáciou. Riziko VVCH sa v bežnej populácii udáva v rozpätí 0,8-3,5 %.
To, že Vám bol ako mladej žene ordinovaný na liečbu epilepsie lamotrigin (Lamictal), bolo takisto správne a potvrdzujú to aj dnes dostupné informácie. Z antiepileptík, u ktorých máme k dispozícii dostatočný počet gravidít, sa vo vzťahu k teratogénnemu riziku ako najbezpečnejšie v súčasnosti javia práve lamotrigin (Lamictal) a karbamazepín v monoterapii (liečba jedným liekom). Z pohľadu lamotriginu je potrebné brať v gravidite do úvahy zmeny jeho farmakokinetiky (v prvých dvoch trimestroch môže dôjsť k poklesu jeho plazmatickej hladiny až o 50%) a z toho hroziace riziko objavenia sa záchvatov pri nesprávnom manažmente pacientky. Napriek uvedenému riziku bol u nás v posledných rokoch lamotrigin najčastejšie predpisovaným antiepileptikom u žien vo fertilnom veku, svoju úlohu pri jeho preferenčnom predpisovaní určite zohral aj fakt popisovanej možnosti defektov neurálnej trubice a častejší výskyt nežiadúcich vedľajších účinkov pri použití karbamazepínu. Na záver niektoré fakty: riziko vzniku VVCH sa pri lamotrigine v závislosti od konkrétnych štúdií pohybuje od 0 % do 4,4 %. Ako som už spomínal, všeobecne sa predpokladá závislosť vzniku VVCH od užívanej dávky lamotriginu (Lamictalu), menej malformácií sa vyskytuje pri dávkach nižších ako 300 mg/deň v porovnaní s dávkami vyššími.
Milá pani Janka, napriek tomu, že mi na úplne jednoznačné vyjadrenie chýba z neurologického pohľadu niekoľko dôležitých informácií (aké záchvaty Ste mali, akú dávku Lamictalu užívate....), Vami napísané riadky svedčia o tom, že máte z pohľadu možného poškodenia Vášho plodu jeden z najmenej rizikových liekov používaných na liečbu epilepsie (ak nie vôbec najmenej rizikový). Samozrejme, že by Ste mala byť ako riziková gravidita pravidelne neurologicky a gynekologicky sledovaná, ale to všetko ako aj mnoho Vašich ďalších otázok, už s Vami určite preberú Vaši ošetrujúci lekári. Na Vaše povzbudenie ešte jedna praktická informácia- na našej klinike máme už veľa odrodených detí matiek s epilepsiou, ktoré užívali v gravidite lamotrigin, poškodenie plodov, resp. detičiek v našom súbore zatiaľ našťastie nemáme žiadne!