Autor otázky: vlado
Cysta na obličke
(číslo príspevku 238.997, zo dňa 15.03.2013. videné 7289x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 238997:
Dobrý deň,

chcel by som Vás poprosiť o radu. Blizkej osobe diagnostikovali cystu v pravej obličke typu Bosniak III-IV. Odporučili jej odstránenie tejto obličky. V žiadnom prípade by som nechcel spochybňovať postup lekára, avšak zdá sa mi to veľmi vážny zásah bez konzultácie nezainteresovanej osoby s odbornou znalosťou tejto problematiky.

Popis:
Pohlavie a vek: žena, 62 rokov
Iné choroby: hypertenzia, diabetes, vysoký cholesterol, neurózy
Ťažkosti zatiaľ nemá.
Pred cca 5-timi rokmi bolo robené CT, kde diagnostikovali uvedenú cystu. V tomto období bola typu Bosniak II-III (dnes III-IV). Cca pred mesiacom bolo robené nové CT, ktorého stručný výtah je nasledovný (v prípade potreby viem poslať scan): V pravej obličke prítomny hypodenzný útvar (HU do 10), ovál v priemere 68x55x65mm prominujúci extrarenálne. V hornej časti prítomné septum, ktoré je zhrubnuté do 5mm, postkontrastne je prítomné jeho sýtenie, natívne v septe MK.
Záver:Bez veľkostnej progresii cysty s č. patologickým sýtením a zhrubnutím septa cysty-Bosniak III-IV. Cysta v oblasti dolného pólu pravej obličky Bosniak II
Cysty ľavej obličky - Bosniak I.

Ak to správne chápem, v pravej obličke sa nachádzajú dve cysty, B III-IV a II, v ľavej niekoľko menších typu B I.

Prosím Vás, aký je Váš názor. Je nutné túto postihnutú obličku ostrániť, keď osoba nemá zatiaľ žiadne problémy? Nie je potrebné ďalšie vyšetrenie napr. MRI, ktoré vraj dokáže lepšie určiť o čo sa jedná? Nestačí iba pozorovať uvedený problém s častejšími kontrolami?

V prípade, že je nutná operácia, aké je riziko, že druhá oblička prestane pracovať alebo ju postihne obdobný problém? Aké môžu vznikúť problémy po operácii? Je operácia riziková pre diabetika?

Ďakujem

vlado