Autor otázky: Gejgušová Monika
Bolesť krížov,pálenie ľavej nohy, nevládzem chodiť
(číslo príspevku 238.757, zo dňa 04.03.2013. videné 5239x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 238757:
Dobrý deň,
chcela by som Vás touto cestou veľmi pekne poprosiť o vysvetlenie čo mi vlastne je a požiadať Vás o radu ako postupovať ďalej. Mám 42 rokov, som vydatá a mám dvoch synov. Mám sedavé zamestnanie, celý deň za počítačom. Od 15-tich rokov trpím občasnými bolesťami chrbtice v krížovej oblasti, ale stále som to riešila utlmením liekmi od bolesti. Od 6/2012 však pociťujem silnú pálivú až krčovitú bolesť v bedrovom klbe ľavej nohy, ktorá prechádza cez zadnú stranu stehna a bočnú stranu lýtka, cez členok až do prstov na ľavej nohe. Snažila som sa to rozchodiť, ale bolo to stále horšie a ja som už nevládala prejsť ani 10 m bez toho, aby som si aspoň sadla ( bolo mi jedno či je to lavička, múrik, príp. niečo iné, len aby som si trošku oddýchla), ale ani sedenie nebola žiadna výhra, najviac mi pomohlo, keď som si ľahla. Tak som od 8/2012 bola nútená nastúpiť na PN. Nasledovali hospitalizácie - jedna v 9/2012 a druhá teraz v 2/2013, infúzie a lieky ako gabagama, aescin, noax, sintostigmin, diclobene, potom aulin, a teray ešte aj lyrica. Občas sa zdalo že je to trošku lepšie, bolesti boli trošku miernejšie, nikdy však neustúpili úplne, ale potom sa opäť zintenzívnili. Absolvovala som už 4x ozonoterapiu a v 3/2013 mám plánovaný už piaty ozon. Rada by som sa už vrátila do práce, ale nevládzem veľa chodiť, prejdem asi 100 m, príp. posedím pribižne 1a pol hodiny a už si potrebujem ľahnúť, odľahčiť chrbticu a odpočinúť si. Už som z toho smutná a bezradná, lebo neviem čo mi je a ako mám postupovať ďalej. Niektorí lekári mi spomínali operáciu, ale viacerí mi ju však neodporúčajú.
Moje posledné MRI y 21.2.2013: Vyšetrenie vykonené v SAG T2, SAG T1, COR STIR a AX 3D SSFFP sekvenciách v rozsahu od Th9 po S2. V sagitálnych sekvenciách je lordóza bedrovej chrbtice napriamená, medzistavcová štrbina L4-5 znížená, priľahlé okraje tiel stavcov L4-5 so známkami MODIC II, MP L4-5 a L5-S1 so známkami desikácie, zachytený úsek medulla spinalis bez Si zmien, konus medullaris v úrovni L1, v oblasti hornej krycej plochy tela stavca Th12, L1, L3 a L5 prítomný Schmorlov uzol, tela stavcov L4-5 vertikálne lemujú osteofyty, v štruktúre tiel stavcov Th11, Th12, L1, L2, L3, L4 prítomné lézie charakteru fatty spot, v COR STIR sekvenciách v oblasti SI skĺbení známky subchondrálneho edému nepozorovať, bedrová chrbtica doľava skoliotická, v štruktúre S1 segmentu krížovej kosti prítomná v T1 aj T2 sekvenciách hyperSi lézia veľkosti 7,8 mm najskôr hemangiomu. V úrovni L4-5 prítomná mediálna až ľavostranná paramediálna protrúzia MP dorzálne intraspinálne o 4,8 mm s kompresiou nervového koreňa L5 vľavo, spinálny kanál v úrovni MP dosahuje 20 mm LL a 10 mm AP. V úrovni L5-S1 prítomná medilna protrúzia MP dorzálne intrasinálne o 3 mm s ľahkou inklináciou doľava a s minimálnym kontaktom na nervový koreň S1 vľavo, spinálny kanál v úrovni MP dosahuje 13,5 mm LL a 9,5 mm AP. Mediálna až ľavostranná paramediálna protrúyia MP L4-5 s kompresiou nervového koreňa L5 vľavo. Mediálna protrúzia MP L5-S1 s ľahkou inklináciou doľava a s minimálnym kontaktom na nervový koreň S1 vľavo.
Touto cestou bz som Vás veľmi pekne chcela poprosiť o vzsvetlenie môjhozydravotného stavu a o radu ako postupovať ďalej.
Za Váš čas, ochotu, vysvetlenie a radu vopred ďakujem.
Prajem pekný zvyšok dňa.