Odpovedal: ivka
Re: ENG vyšetrenie
(číslo príspevku 238.684, zo dňa 27.02.2013. videné 957x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 238684:
No mám to za sebou, aj keď výsledky budú až najbližší utorok, lebo mi dali len výpis z počítača (samé grafy a čísla, ktoré musí dr. vyhodnotiť. Vyšetrenia prebiehali takto:
1. stála som na dvoch snímačoch (niečo ako pedále), sledovala som statický bod predo mnou raz s otvorenými očami, raz so zatvorenými, potom to isté, ale tie "pedále" sa mierne hýbali. Pri tom hýbaní a zatvorených očiach som sa mierne nakláňala dozadu, ani som si to neuvedomila, až keď som pocítila sestričkinu ruku na chrbte, ktorá stála pre istotu za mnou. Ináč v pohode.
2. Počas ďalších vyšetrení som už mala pripevnené snímače v okolí očí:
Sedela som v kresle a sledovala som len očami červený blikajúci bod. Raz bol na pravej strane, raz na ľavej. Snímače zaznamenávali pohyb očí.
3. Sedela som v kresle a sledovala očami pohyb kyvadla doprava-doľava.
4. Do ucha mi v polohe takmer ležmo liala sestrička teplú vodu (44 stupňov), mala som mať zavreté oči + najbližšie dve minúty, zatiaľ sa snímali hodnoty. Hlava sa točilaaaa... akurát ma sestrička upokojovala, že nemám kam spadnúť, lebo ležím a držala som sa operadiel ako kliešť pri závrate, rozdýchavala som to. Ale našťastie ako rýchlo prišlo, tak rýchlo odišlo. To isté s druhým uchom, to bolo ešte citlivejšie na tú vodu. Vysvetľovala mi to, že je to normálne mať tie závraty, lebo to cielene dráždi vnútorné ucho tou vodou, aby mohli zosnímať reakcie. Celé to zopakovala aj sostudenou vodou (27 stupňov). Tiež som mala kolotoče viac na ľavom uchu.
5. Nakoniec som sedela v otáčacom kresle, mala som mať zavreté oči a hlavu sklonenú k hrudi, dve minúty sa kreslo otáčalo v 180 stupňoch do oboch strán, jedna otočka trvala cca. 10 sekúnd, ako som si to približne rátala, že koľko ešte. Išlo to plynulo, bez pauzy. Tu sa mi už hlava nekrútila.
Potom mi vytlačili dllllhe výsledky z PC a teraz čakám :) Keď som sa pýtala sestričky na približné výsledky, tak mi nechcela veľmi hovoriť (čo ako chápem, aby ju neskôr nezjazdili, že nie je lekárka), ale vraj tam nie je nič hrozné, že sa nemám báť. Tak teraz neviem, či to znamená, že tam niečo je alebo tam je len nejaká zanedbateľná vec.
Potešila by som sa, ak by aj tak asi na niečo prišli, dali mi lieky a mala by som po závratoch. Oddnes už budem brať Urutal 2x denne, mám predpísané z krčného ešte od minulého vyšetrenia, len mi to veľmi neodporúčal brať pred vestibulárnym vyšetrením, lebo by bolo skreslené.