Odpovedal: Juraj
Re: Chripka ci viroza, mozne kompikacie
(číslo príspevku 238.420, zo dňa 16.02.2013. videné 292x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 238420:
Odlíšiť chrípku od chrípke podobných ochorení ktoré spôsobuje vyše 250 druhov respiračných vírusov nie je niekedy jednoduché. Pri chrípke bývajú teploty vyššie, dominuje výrazná slabosť celého tela, bolesti končatín, prítomný môže byť aj suchý kašeľ. Nádcha, silné bolesti hrdla, zápal očných spojoviek a produktívny kašeľ je skôr príznakom inej virózy, ktoré sú teraz rozšírené masovo. Chrípka sa vyskytuje v epidémiách - dá sa vtedy izolovať chrípkový vírus a informovali by o tom aj média. To však nič nemení na skutočností že chrípku a aj každú inú virózu treba vyležať, najmä ak sú prítomné vysoké teploty, nešíriť infekciu medzi ľudí, používať rúšku na ústa, umývať si dôkladne ruky... Vo Vašom prípade, a neskôr aj u manžela išlo pravdepodobne o bakteriálnu superinfekciu (najmä ak je manžel zahlienený), ktorú je potrebné - ak sa potvrdí - liečiť antibiotikami. Praktický lekár vyšetrením krvi - najmä testom CRP - môže zistiť či sú príčinou kašľa baktérie, ktoré často napadnú sliznicu predtým oslabenú vírusom, na ktorý sú antibiotiká neúčinné. Niekedy je zbytočné tak dlho trpieť, včas a správne indikované antibiotiká môžu účinne pomôcť často už do 24 hodín...

Viac info o rozdieloch medzi flu (chrípka) a prechladnutí (cold) nájdete napríklad tu:
http://www.cdc.gov/flu/about/qa/coldflu.htm

"Cold Versus Flu
Otázky a odpovede

Aký je rozdiel medzi nachladnutím a chrípkou?
Chrípka a nachladnutie sú obe ochorenia dýchacích ciest, ale sú spôsobené rôznymi vírusmi. Pretože tieto dva typy chorôb majú podobné príznaky podobné chrípke, môže byť ťažké rozoznať rozdiel medzi nimi na základe príznakov samotných. Všeobecne platí, že chrípka je horšia než prechladnutie - a príznaky ako je horúčka, bolesti tela, extrémna únava a suchý kašeľ sú častejšie a intenzívnejšie. Nachladnutia sú zvyčajne miernejšie ako chrípka. U ľudí s prechladnutím je väčšia pravdepodobnosť, že sa objaví výtok z nosa alebo upchatý nos. Nachladnutia väčšinou nemajú za následok vážne zdravotné problémy - ako je zápal pľúc, bakteriálne infekcie, alebo nutnosť hospitalizácie.

Ako môžete spoznať rozdiel medzi prechladnutím a chrípkou?
Vzhľadom k tomu, prechladnutie a chrípka majú veľa príznakov, môže byť ťažké (alebo dokonca nemožné) zistiť rozdiel medzi nimi na základe príznakov samotných. Špeciálne testy, ktoré zvyčajne musia byť vykonané počas niekoľkých prvých dní choroby môžu byť vykonané, keď je potrebné povedať, či človek má chrípku."