Odpovedal: Juraj
Re: Zdravotná dokumentácia
(číslo príspevku 237.941, zo dňa 16.01.2013. videné 318x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 237941:
"Odovzdávanie dokumentácie - Zákon stanovuje, že nový lekár, ktorý prebral pacienta do všeobecnej ambulantnej starostlivosti, si od pôvodného lekára vyžiada zdravotnú dokumentáciu. Ten je povinný ju preukázateľne odovzdať do siedmich dní. Môže odovzdať originál dokumentácie alebo jej rovnopis, teda identickú kópiu.
Zdravotné záznamy, ktoré vedie všeobecný lekár, sa uchovávajú ešte 20 rokov po smrti pacienta, ktorého sa týkali. Ostatné záznamy sa uchovávajú 20 rokov od posledného poskytnutia starostlivosti pacientovi".
Zdroj: Úrad pre dohľad, www.pravo-medicina.sk

Okrem toho je pacientovi možné vydať aj výtlačok elektronicky vedenej dokumentácie. Nemožno sa preto čudovať lekárovi, že si originál ponechá pre svoju vlastnú právnu ochranu pre prípad sťažností alebo aj trestno právnej zodpovednosti. Najmä keď sú známe prípady že pacient dokumentáciu dodatočne pozmeňoval (falšoval) - dopĺňal alebo vymazával (likvidoval) niektoré jej časti. V takom prípade je veľmi dôležitý originál záznamu. Napríklad vtedy, ak pacient zrazí autom človeka z dôvodu že dobre nevidí, má epilepsiu alebo nadužíva lieky na spanie...