Odpovedal: iva
Re: HPV vírus
(číslo príspevku 237.115, zo dňa 03.12.2012. videné 221x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 237115:
Gabriela,
na úvod dovoľte pochváliť Vás za zodpovednosť, že chodíte na gynekologické preventívne prehliadky - sú veľmi dôležité z hľadiska odhalenia už predrakovinových štádií rakoviny prsníkov a krčka maternice (a iba náhodne môžu byť užitočné aj pri skorom odhalení rakoviny maternice a vaječníkov).

Vírus HPV môže mať dosť dlhú dobu než sa prejaví, aj 12 rokov - záleží na imunite,... (Riešiť, kde sa vírus vzal, môže viesť k zavádzajúcim záverom - nie všetko sa o HPV vie.)
Dôležité je (nezľaknúť sa a neprestať chodiť na vyšetrenia, "aby mi lekár niečo zlé nenašiel" - lebo aj to sa už stalo) chodiť podľa pokynov gynekológa na ďalšie stery z krčka maternice na ich cytologické vyšetrenie - čo je pomerne spoľahlivý výsledok.
V prípade zhoršených cytologických výsledkov Vás gynekológ pošle na kolposkopické vyšetrenie, kde Vám krčok natrú tekutinou zvýrazňujúcou jeho povrch, aby z najhoršie vyzerajúceho miesta odštipli malý kúsok a jeho vyšetrením dospeli k naozaj spoľahlivému histologickému výsledku.
Až na jeho základe treba odporučiť malú operáciu - konizáciu, kde Vám z povrchu krčka vyrežú kónus - povrchové bunky náchylné k zvrhnutiu na rakovinu. Konizáciu treba robiť metódou, pri ktorej sa nezničia, nespália bunky na reze kónusu, lebo je dôležité vyšetriť, či rez bol vykonaný už v zdravom tkanive.
Po konizácii sa krčok - bunky - sleduje častejšie - na ster na cytologické vyšetrenie treba prísť každé tri mesiace.
Všetkým ženám prajem zvýšený výskyt gynekológov - džentlmenov
(a nie lekárov, ktorí svojim správaním degradujú sami seba na opravárov, alebo údržbárov).