Autor otázky: Jana
chrbtica-vekuprimeraná
(číslo príspevku 236.127, zo dňa 10.10.2012. videné 469x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 236127:
Som 60-ročná žena, dôchodkyňa,3 deti. Povolanie učiteľka ZŠ, v mladosti aktívne športovala (atletika, gymnastika, volejbal). Volejbal som rekreačne, ale pravidelne raz do týždňa hrávala až do 40-tky.
Choroby: r.2005 diagnostikovaná epilepsia (G40.0)a hypotyreóza a autoimúnna tyreoiditída(E03.8 a E06.3), v r.2006 "ak.vestibulocerebell.syndróm najprav.kombin.genézy centr. aj periférne podmienenej" - odpísane z prepúšťacej správy. Od tohoto času som už iba veľa chodila, dlhé prechádzky, stredne náročné túry do hôr.
V rámci preventívnej prehliadky(september 2012) som požiadala obvodného lekára o vyšetrenie chrbtice pre časté bolesti v krížovej oblasti. Absolvovala som RTG chrbtice prvýkrát. Záver lekárskej správy RTG: Scoliosis et spondyloarthrosis cervicalis. Osteochondrosis disci intererebralis C6-7. Processus styloidei elongati. Kaudálna variácia stavcov torakolumbálnej chrbtice s asymetrickým prechodným LS stavcov s neartrózou pravo. Scoliosis et spondyloarthrosis lumbalils. Pseudospondylolisthesis L4.
Záver obvodného lekára citujem "nález vekuprimeraný, v prípade bolesti tabletka". Prosím o bližšie vysvetlenie RTG spávy a potešilo by ma, keby ste ma usmernili v pohybových aktivitách.