Autor otázky: Mária Sýkorová
problémy s obličkou a srdcom
(číslo príspevku 235.668, zo dňa 16.09.2012. videné 260x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 235668:
Dobrý večer, moja otázka je adresovaná nefrológovi aj kardiológovi,kedže sa jedná o ochorenie obličiek s čím súvisia obidve špecializácie lekárov. Mám 14 mesačného synovca,ktorému pri narodení diagnostikovali len jednu obličku, aj tá je málo funkčná.Po všetkých komlikáciách s danou diagnózou bol po 3,5 mesačnom pobyte v nemocnici prepustený domov, pričom je odkázaný na peritoneálnu dialýzu. Pravidelne navštevujú nefrológa, kardiológa a endokrynológa. Až do piatka 14.9.sa nevyskytol vačši problém, nefrológ stále kontroluje množstvo jednotlivých min.látok a iných látok v krvi, ktoré by mohli skomplikovať jeho zdravotný stav.Pri poslednej návšteve mu zvyšil objem napušťaného roztoku pri dialýze aj zvýšenie frekvencie pichania hormónu, ktorý oblička neprodukuje.Synovec ma problémy s priberaním, rastú mu zuby, každý to pripisuje im. Posledné dva dni horšie spal,všetky tekutiny v podobe mlieka alebo vody vyzvracal.Po návšteve lekárky odišiel s atb pre zapálené hrdlo a rast očných zúbkov. Poobede teplota neklesala,bol nekľudný, navštívili pohotovosť, lekárka ich okamžite poslala do nemocnice pre sťažené dýchanie. Je hospitalizovaný v Roseveltovej nemocnici, kde aj predtým ležal.Informácie mám len cez sms,v krvi má malo glukozy, zvýšené hodnoty kreatínu a draslíka,prvotná príčina skomplikovaného stavu bola:na jeho vek zvolená vysoká dávka napúšťacieho objemu roztoku pri dialýze,pri rontgene pľúc mu v zistili vodu v pľúcach. Ťažko sa mu dýchalo tak ho napojili na umelú pľúcnu ventiláciu,má veľmi vysoký tlak preto mu dávajú mu lieky na spanie, dnes mu na 30 sekund prestalo byt srdiečko. Viem, že všetky príznaky uzko súvisia s daným ochorením obličiek.
Chcela by som vedieť viacej vecí: sú nejaké typické príznaky, ktoré matka spozná, že sa jedná o problém s jeho diagnózou?
- ak by ráno detská lekárka použila fonendoskop mohla zistiť problémy s dýchaním a dať to do súvisu s jeho diagnózou?
- Pacient s takouto diagnózou by nemal byť pravidelne aspoň u detskej lekárky vyšetrený na tlak a sledovať, či nejaký príznak nenasvedčuje problému s jeho chorobou?
- Nemá mať takýto pacient osobitný prístup?
Verím že lekári všetky komplikácie odstránia a Vladko bude čoskoro doma.Vám veľmi pekne ďakujem za prečítanie môjho problému, odbornú konzultáciu a verím že mi pomôžu odpovede na otázky, názory na momentálny jeho stav. Mária Sýkorová